A
Admin
Yönetici
Yönetici
Türkiye’de 2018 yılında yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, engelli yurttaşların yaşamını doğrudan etkileyen olumsuz sonuçlara neden oldu. Engelli örgütleri, yeni sistemle birlikte iktidara ulaşmanın ve çözüm üretmenin neredeyse imkânsız hale geldiğini belirtiyor. Engelli Haklarına Erişim Platformu Sözcüsü Turhan İçli, Engelliler Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, engelli bireylerin sorunlarını anlatacak bir muhatap bulamadıklarını vurguladı. İçli, “Başkanlık sistemine geçildiğinden bu yana engelli hareketi ciddi anlamda zayıfladı. Önceden Meclis'te kurulan ilişkilerle taleplerimizi duyurabiliyor, bazı kazanımlar elde edebiliyorduk. Artık sorunlarımızı doğrudan Cumhurbaşkanına iletmek zorundayız, bu ise neredeyse imkânsız” dedi. Hak Kayıpları Derinleşti İçli, son yıllarda engellilerin kazanılmış haklarının da geri alınmaya başlandığını savundu. ÖTV muafiyetli araç hakkının kullanım süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılması, araçlarda yerli üretim katkı payının yüzde 40’a yükseltilmesi ve erken emeklilik hakkının işlevsiz hale getirilmesi gibi adımların engelliler adına büyük mağduriyet yarattığını ifade etti. “Parlamenter sistemde örgütlü mücadelemiz etkiliydi. Ancak bugünkü sistem, toplumsal taleplere kulak vermiyor” diyen İçli, engelli bireylerin hak mücadelesinde önemli bir gerileme yaşandığına dikkat çekti. Yaşanan Dramlar Göz Ardı Ediliyor Engelli çocuklara bakan ailelerin yaşadığı psikolojik yük de kamuoyunun dikkatinden kaçıyor. İçli, birçok kentte engelli çocuğunu öldürüp ardından intihar eden anne-babaların dramına işaret etti. “Aileler, kendilerinden sonra çocuklarının sahipsiz kalacağını düşünüyor. Devletin bu konudaki ihmali bu trajedilere yol açıyor” diye konuştu. Bakım Sigortası ve Denetim Eksikliği Engellilere bakan kişilere verilen 9 bin liralık desteğin yetersiz olduğunu vurgulayan İçli, kalıcı ve kapsamlı bir bakım sigortası sistemi kurulması gerektiğini savundu. Ayrıca, son dönemde artan kötü muamele vakaları nedeniyle engelli bakım ve eğitim merkezlerinin denetiminin yetersiz kaldığını söyledi. Bakanlık Talebi Engelli yurttaşların sesinin daha güçlü duyulabilmesi için icracı bir Engelliler Bakanlığı kurulmasının şart olduğunu dile getiren İçli, “Erişilebilirlik, eğitim, sağlık, istihdam gibi başlıklarda hâlâ derin sorunlar var. Bu sorunları çözecek yetkili ve sorumlu bir kurum şart” dedi. (Sözcü)