A
Admin
Yönetici
Yönetici
Günümüzde kolayca temin edilebilen ve özellikle gençler arasında oldukça popüler olan enerji içecekleri, kalp sağlığı açısından önemli riskler barındırıyor. Sivas Medicana Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Uzmanı Dr. İsmail Erdoğu, fazla miktarda enerji içeceği tüketiminin kalp ritim bozukluklarının başlıca nedenlerinden biri olduğunu vurgulayarak, bu durumun risk altındaki kişilerde kalp krizine kadar gidebileceğini açıkladı. Enerji İçeceklerinin İçeriği ve Kalp Üzerindeki Etkileri Enerji içecekleri, kısa süreli enerji artışı sağlayan uyarıcı maddeler içeriyor. Ancak bu maddeler kalp hızını yükselterek, ritim bozukluklarını tetikleyebiliyor. Dr. Erdoğu, enerji içeceğinin sağladığı enerji hissinin geçici olduğunu, ancak kalp ritmindeki artışın kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğunu belirtti. Özellikle kalp hastalarının bu tür içeceklerden uzak durmaları gerektiğini söyleyen uzman, enerji içeceklerinin yan etkilerinin bilimsel olarak kanıtlandığını, faydasının ise olmadığını dile getirdi. Gençler ve Çocuklar İçin Tehlike Çanları Enerji içecekleri yaş sınırı olmadan satışa sunulduğu için çocuklar ve gençler tarafından da rahatlıkla tüketilebiliyor. Dr. Erdoğu, bu durumun kalp ritim bozukluklarının yaygınlaşmasına zemin hazırladığını ifade etti. Özellikle alkolle karıştırılarak tüketildiğinde risklerin daha da arttığını belirten uzman, bu tür karışımların kalp krizine kadar giden ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi. Fazla Tüketim Kalp Krizini Tetikliyor Uzman, ardı ardına fazla miktarda enerji içeceği tüketiminin kalp hızını 90’dan 120’ye kadar çıkarabildiğini ve bunun ritim bozukluklarını tetiklediğini ifade etti. Kalp hastalığı riski taşıyan kişilerde ise bu durumun kalp krizine neden olabileceği uyarısında bulundu. Dr. Erdoğu, enerji içecekleri yerine uyanık kalmak için kahve tüketimi ve bol su içilmesi gibi doğal yöntemlerin tercih edilmesini önerdi.