A
Admin
Yönetici
Yönetici
Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Erdoğan Demir, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle 22 yıl Keşan Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Emine Sönmez ile özel bir röportaj gerçekleştirdi. Keşan Zihinsel Engelliler Derneği Başkanlığını 22 yıl süre ile yaptığını belirten Sönmez, engellilere verilen bütün hakların ellerinden alındığını dile getirdiği için çaresizlikten dolayı başkanı olduğu derneği üzülerek kapattığını söyledi. Demir’in Sönmez ile yaptığı röportaj şöyle; Demir- Siz engelliler konusunda ne düşünüyorsunuz? ENGELLİLERİN SOSYALLEŞMESİ ÇOK ÖNEMLİ Sönmez- Faaliyette olduğumuz sürece eğitimi çok önemsedik. Zihinsel engellilerin sosyalleşmesi için çok çalışmalar yaptık. Dernek arkadaşlarımla birlikte onlarlşa birlikte çok faaliyetler yaptık. Günümüzde artık o kadar çok kurumu ve kuruluş var ki zihinsel engellilerle ilgilenen. Başlangıçta biz tektik. Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık. Peki sosyal ortama alışan zihinsel engelliyi, ailesini kaybettikten sonar eve kapatabilir misiniz? Günümüz ortamında öksüz ve yetim zihinsel engelliyi sokaklara salacaksınız. Çünkü bakan kimse yok, baklım evleri yetersiz. Devlet bu konuda çok yetersiz maalesef. Ailelerin sıkıntıları parayla çözülmüyor. Bu konu içimizde bir yara ve kanamatya devam ediyor. Kısaca şunu söylemek istiyorum. Engelli sorunları kimsenin önceliğinde değil. Bu konuda üzülerek söylüyorum, tamamen duyarsız olmuşuz. ANAYASA MAHKEMESİ KARARINA RAĞMEN ENGELLİLERİN MAAŞLARI KESİLDİ Sönmez- Senelerce maaş alan engellilerin maaşları kesildi. Anayasa Mahkemesi’nin bu konu ile ilgili kararı var. Ancak onu hiç dikkate almadılar. Engelli tanımı öyle genişletildi ki, bud a böyle suistimal edildi ki. Önüne gelen engelli oldu. Bu da çok üzücü bir durum. Ve gerçek engelli mağdur oldu. Demir- Keşan’da engelliler için neler yapılmasını düşünüyor sunuz? KEŞAN’A ENGELLİ YAŞAM MERKEZİ KAZANDIRILDI HUZUREVİ DE GEREKLİ Sönmez- Pek bir şey yapılabileceğini düşünmüyorum. Senelerdir yapılanları görüyoruz. Her zaman dile getirdiğimiz bir konu var. Engelsiz Yaşam Merkezi (Bu arada Sosyal Hizmetlerin orada açılan merkezin sadece adı Engelsiz Yaşam Merkezi ismi ile alakasız bir yer) bir huzurevi Keşan’a çok yakışırdı. Maalesef Keşan Bu fırsatları kullanamadı. Yeni Mahalle’de imar planına işlnemiş bir alan var, anca Hazine orasını devretmemekte ısrarcı. Bir bildikleri vardır tabii ki. Demir- 22 yıl hizmet verdiğiniz Keşan Zihinsel Engelliler Derneği’ni kapatmaya nasıl karar verdiniz? Ben bir de bunu da merak ediyorum? ÇARESİZLİK VE İLGİSİZLİKTEN KAPATTIK Sönmez- Kimse yokken biz vardık. Elimizden geleni yapmaya çalıştık. Engelsiz Yaşam Merkezi siyasetle heba edilince, kimse elimizden tutar gibi görünüp tutmayınca devam etmenin anlamsızlığını gördük. Bu yüzden derneğimizi tasfitye ettik. Demir- Peki sizin kafanızdaki Engelsiz Yaşam Merkezi neydi? SADECE YATIP KALKILABİLECEK BİR YER OLMAMALI Sönmez- Ailesini kaybeden zihinsel engellilerin insanca yaşamını sürdürebileceği küçük ev ortamları. Yaşamın içinde olabileceği, rehabilitee çalışmalarının yanında hayata katılabileceği yerler. Kısaca emniyette olacakları yerler. Demir- Peki şehir merkezinde sizin gözleminize göre, engellilerin sokağa çıkabilmesiyle ilgili altyapı nedir durumu sizce? Engelli arabası.Görme engelli için yürüme konusunda ne düşünüyorsunuz? ENGELLİLER İÇİN ALTYAPI EKSİK Sönmez- Yetersiz olduğunu düşünüyorum. Ana caddeler tamam ya ara sokaklar. Demir- Keşan Zihinsel Engelliler Derneğ’ni kurmaya nasıl karar verdiniz? OKUL KORUMA DERNEĞİ OLARAK KURULDUK Sönmez- Derneğimiz okul koruma derneği olarak kurulduk. Koruma Dernekleri kapatılınca, tüzük değişikliği yaparak tüm zihinsel engelliler derneği olarak kurulduk ve çalışmaya başladık. Demir- Keşan’da Engelliler için neler yapılmasını düşünüyorsunuz? ZİHİNSEL ENGELLİNİN ORTOPEDİK ENGELLİ GİBİ YAŞAMA ŞANSI YOK Sönmez- Zihinsel engelli, ortopedik engelli gibi bağımsız yaşayamaz. Mutlaka birisine muhtaçtır. Ortopedik engelli içinde istihdam ve fiziki koşullar önemlidir. Her iki grubunda gerçekten çok desteğe ihtiyacı vardır. Demir- Son olarak Engelliler Haftasında engellilere neler söylemek isterseniz? MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYİN Sönmez- Mücadeleden vazgeçmeyin belki bir gün duyan olur. Sorunlarınızı gündemde tutmaya çalışın. Engelli vatandaş da sağlıklı vatandaş ile eşit haklara sahip. Engellilere sahip çıkılmalı. Engelli Haftası’ndan hepinize sağlıklı ve huzurlu bir yaşam diliyorum. Demir- Çok sağolun, teşekkür ederim. Sönmez- Ben de size engellilerin sorunlarını dile getirdiğiniz için teşekkür ederim.