Elektrik üretim ve depolama tesislerinde yeni yönetmelik değişiklikleri! Resmi Gazete'de yayımlandı!

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, elektrik üretim ve depolama tesislerinin kabul sürecine dair önemli değişiklikler içeren yeni bir yönetmelik yayımladı. 19 Şubat 2020 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Üretim ve Elektrik Depolama Tesisleri Kabul Yönetmeliği, yapılan son düzenlemelerle daha kapsamlı ve güncel bir hale getirildi. Yeni düzenleme ile birlikte, elektrik üretim tesisleri ve elektrik depolama ünitelerinin kabulü sürecinde bazı terimler netleştirildi ve yönetmeliğe yeni kavramlar eklendi. Bu değişiklikler, sektördeki işletmelerin kabul başvurularını daha kolay ve şeffaf bir şekilde yapabilmesini sağlamayı amaçlıyor. Önemli Değişiklikler ve Yeni Kavramlar Yönetmeliğin 4. maddesinde yapılan değişiklikler, elektrik depolama tesislerinin tanımını daha ayrıntılı hale getirdi. Yeni tanımlamalar arasında "Elektrik Depolama Ünitesi (EDÜ)" ve "Batarya Yönetim Sistemi (BYS)" gibi kavramlar yer aldı. Ayrıca, elektrik enerjisi üretimi, depolanması ve tüketimi gibi faaliyetleri kapsayan tesisler için daha kapsamlı bir yönetim süreci oluşturulmuş oldu. Bir diğer önemli değişiklik ise, kabul başvurusu ve değerlendirme sürecinin elektronik ortamda da yapılabileceği yönünde oldu. Bakanlık, fiziksel başvurulara ek olarak, başvuruların elektronik imza ile yapılabileceğini açıkladı. Bu yenilik, başvuru sürecinin hızlandırılmasına ve dijitalleşme adına önemli bir adım atılmasına olanak tanıyacak. Yeni Yönetmelik, Güvenliği ve Verimliliği Artırmayı Amaçlıyor Yönetmelikte yapılan değişiklikler, sadece kabul süreçlerini değil, aynı zamanda tesislerin güvenli ve verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak adına da büyük önem taşıyor. Elektrik depolama tesislerinin yönetimi için Batarya Yönetim Sistemi ve Enerji Yönetim Sistemi gibi kavramların eklenmesi, tesislerin daha etkin bir şekilde izlenmesini ve yönetilmesini sağlayacak. Bu değişiklikler, enerji sektöründe faaliyet gösteren tüm paydaşlar için operasyonel kolaylıklar sunmayı ve sektörün daha güvenli bir şekilde gelişmesini amaçlıyor. Bakanlık, düzenlemelerin yürürlüğe girmesiyle birlikte, üretim ve depolama tesislerinin standartlara uygun şekilde işletilmesini sağlamayı hedefliyor. Geçici Kabul Süreci ve Yeni Yükümlülükler Yönetmelikte, geçici kabul süreçlerine de dair önemli bir düzenleme yer alıyor. Geçici ve/veya kesin kabulü yapılmış tesislerin kabul tutanakları, ilgili POB tarafından lisans/tesis sahibine teslim edilecek. Bu süreçte tesis sahiplerinin sorumlulukları net bir şekilde belirlenmiş ve kayıt altına alınacak. Yeni düzenlemelerle birlikte, enerji sektörü daha şeffaf ve izlenebilir hale gelecek, enerji üretimi ve depolama tesislerinin sürdürülebilirliği artırılacaktır. Bakanlık, bu değişikliklerin sektöre olan katkılarını uzun vadede göreceklerini ve enerji üretimi süreçlerini daha verimli hale getireceklerini vurguladı. (Sözcü)

Geri