A
Admin
Yönetici
Yönetici
Edirne’nin tanınan isimlerinden 70 yaşındaki Çetin Dada, halk arasında bilinen adıyla “Dondurmacı Çetin Dede”, yarım asırdır sokak sokak gezerek çocuklara dondurma ulaştırıyor. Mesleğe el arabasıyla başlayan Dede, yaşlandıkça pedal çevirmekte zorlanınca elektrikli bisiklete geçti. NESİLDEN NESİLE DONDURMA HİKÂYESİ Çetin Dede, seyyar dondurmacılık serüvenine küçük yaşta başladığını belirterek şu ifadeleri kullandı: "49 yıl önce işe başladığımda her işi denedim ama sonunda dondurmaya karar verdim. O gün bugündür bu lezzeti korumaya çalışıyorum. Ben işe ilk başladığımda benden dondurma alan çocuklar şimdi çocuklarını bana getiriyor." “ARTIK EDİRNE’DE SADECE BEN KALDIM” Yeni arabasının önüne “Son Dondurmacı”, “Yılların Dondurmacısı” ve “Çocukluğumun Dondurmacısı” yazan Dada, Edirne’de bu geleneği yaşatmak istediğini belirterek şunları söyledi: "Yaz aylarında mahalle mahalle dolaşıyorum. Edirne'de gitmediğim sokak neredeyse kalmadı. Bu araba artık Edirne'de son." Ürettiği dondurmalarda katkı maddesi kullanmadığının altını çizen Çetin Dede, şunları söyledi:"Beyaz dondurmam hakiki sütten, çikolatalı dondurmamda sadece kakao, limonlu dondurmamda ise gerçek limon var. Süt tozu değil, hakiki süt kullanırım. Zaten bu lezzeti bilen bilir, anlatmaya gerek bile kalmaz." KORNA SESİYLE GELEN ÇOCUKLAR Mahalleye girdiğinde korna sesiyle çocukları kendine çektiğini söyleyen Dede, duygusal anlar yaşadığını da şu sözlerle dile getirdi: "Mahalleye girer girmez kornamı çalıyorum, çocuklar bir anda etrafımı sarıyor. Zamanında dondurma verdiğim çocuklar şimdi bana çocuklarını getiriyor. ‘Biz büyüdük ama çocuklarımız da seni tanısın istedik’ diyorlar. O zaman çok duygulanıyorum, bazen dondurmanın parasını almıyorum bile." “ARABAM KONUŞSA ANLATIR” Seyyar dondurmacılığın giderek zorlaştığını anlatan Çetin Dede, mesleğe duyduğu sevgiyi şöyle anlattı: "Eskiden Edirne'nin her yerinde seyyar dondurmacı vardı. Ama artık azaldık. Yaş ilerledi, arabayı itmek zor oluyor. Bayır çıkmak zor. Ama Allah sağlık verdikçe bu işi yapacağım. Hatıralarım çok, anlatsam saatler sürer. Arabam konuşsa anlatır zaten." Edirneliler, Çetin Dede’nin dondurmasını doğal ve güvenilir bulduklarını dile getiriyor. Vatandaşlardan Sinem Alagöz, yıllardır aynı lezzetle karşılaştıklarını belirterek, "O bizim çocukluğumuzun dondurmacısı, şimdi bile severek ve güvenerek yiyoruz" dedi.