A
Admin
Yönetici
Yönetici
Milli Eğitim Bakanlığı, 2012 yılından bu yana uygulanan 4+4+4 sistemini değiştirmeye hazırlanıyor. Bakanlık, eğitim süresinde esnek ve modüler modelleri temel alan yeni düzenlemeleri masaya yatırdı. Gündemde lise süresinin kısaltılması ve zorunlu eğitimin süresinin yeniden yapılandırılması var. Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim sisteminde kapsamlı bir revizyon için çalışmalara başladı. 12 yıllık zorunlu eğitim sisteminin toplumun güncel ihtiyaçları doğrultusunda esnetilmesi planlanıyor. Bakan Yusuf Tekin’in açıklamaları, zorunlu eğitimin süresi ve lise yapısına dair önemli ipuçları taşıyor. ZORUNLU EĞİTİMDE YENİ ARAYIŞ Bakan Tekin, iş dünyasından gelen ara eleman temini sıkıntılarına dikkat çekerek, “12 yıllık zorunlu eğitim konusunda rahatsızlıklarını dile getiren kesimler var. Bu konuyu yeniden değerlendirmek durumundayız,” açıklamasında bulundu. Bu açıklama, zorunlu eğitimin süresine ve içeriğine yönelik değişikliklerin gündeme alınacağının sinyallerini verdi. YENİ EĞİTİM MODELLERİ: 3+1 VE 2+2 Bakanlık kaynaklarına göre, 4 yıllık lise eğitiminin yeniden yapılandırılması için iki alternatif model öne çıkıyor: 3+1 Modeli: Lisenin ilk 3 yılı zorunlu eğitim kapsamına alınırken, son yıl üniversiteye hazırlık veya mesleki gelişim yılı olarak yeniden kurgulanıyor. 2+2 Modeli: Öğrenciler 2 yıl zorunlu eğitimin ardından mezun olabiliyor; isteyen öğrenciler için akademik veya mesleki eğitimi sürdürebilecekleri 2 yıllık ikinci aşama sunuluyor. EĞİTİMDE ESNEK MÜFREDAT VE DİJİTAL GÜNLER GÜNDEMDE Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Talat Yavuz, değişimin temelinde bireyselleştirilmiş, modüler ve ihtiyaç odaklı bir yapı olduğunu vurguladı. Yavuz’un açıklamalarına göre yeni sistemde: Lisenin son yıllarının isteğe bağlı hale gelmesi, Okul öncesi eğitimin zorunlu ve ücretsiz olması, STEM alanlarına dayalı esnek müfredatların geliştirilmesi, Mesleki yönlendirme mekanizmalarının güçlendirilmesi Haftalık çevrim içi eğitim günleriyle dijital becerilerin artırılması gibi başlıklar öne çıkıyor. EĞİTİM UZMANLARINDAN UYARI Eğitim Uzmanı İlhan Sevin, sistemde “tercihe bağlılık” gibi kavramlara temkinli yaklaştı. “Eğitimi isteğe bırakmak, sistemin bütünlüğüne zarar verebilir. 2+2 modeli bu anlamda risk barındırıyor. Öğrencinin temel eğitimi eksik bırakması toplumsal eşitsizliği artırabilir” ifadelerini kullandı. DEĞİŞİKLİK NE ZAMAN UYGULANACAK? Henüz resmi bir tarih verilmiş değil. Ancak Bakanlık kaynakları, yeni sistemin kademeli olarak uygulanmasının planlandığını belirtiyor. Gelişmeler, yeni eğitim öğretim yılı öncesinde netlik kazanabilir. Kaynak: Haber Merkezi