A
Admin
Yönetici
Yönetici
İREM BUSE KIRKKAYALI – EGE TELGRAF/ İzmir’in girişimcilik ve inovasyon alanında büyük adımlar atan İZQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi, Yapay Zeka Zirvesi’ne ev sahipliği yapıyor. Ege Genç İnsanları Derneği ve Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin katkılarıyla yapılan bu zirveye, İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı M. Kaan Özhelvacı, ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu ve davetliler katıldı. “YAPAY ZEKAYI POZİTİF DEĞERLENDİRİYORUM” Pandemi döneminde dijitalleşme ile yapay zekanın öne çıktığını hatırlatan İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, “Yapay zekanın, her şeyin insanın yerini alacağı ve insanların işlerini kaybedeceği gibi karamsar bir tablo çiziliyor. Ancak ben bu düşüncede değilim; karamsar tarafta yer almıyorum. Pozitif bir bakış açısıyla değerlendiriyorum. Son yıllarda yapay zeka sıkça gündeme geliyor, özellikle pandemi döneminde dijitalleşme öne çıktı. Ancak yapay zeka konusu uzun süredir var. Belki de birkaç yıl sonra bambaşka bir şeyden bahsedeceğiz, ama şu an gündemimizde. Kesin olan bir şey var; Dünyadaki teknolojik dönüşümün son noktası burası ve bu süreç devam ediyor” ifadelerini kullandı. “İZMİR’İ TEKNOLOJİ ŞEHRİ YAPMAYI HEDEFLİYORUZ” Yapay zekanın hayatın her alanında kullanıldığını belirten Vali Elban, “Navigasyon, çeviri, sesli komutlar, mimarlık programları gibi birçok alanda hayatımızın bir parçası. Ancak burada bir fark var. Üretilen teknolojiyi kullanıyoruz ama onu üretmiyoruz. Üretilmiş bilgi ve veriler bize sınırlı bir şekilde sunuluyor. Daha fazlasını elde etmek için ödeme yapıyoruz. Hedefimiz beşinci ve altıncı sanayi devriminde bu yarışın parçası olmak olmalı. Yapay zekanın geçirdiği tüm bilgileri ve teknolojileri sonuna kadar kullanırken aynı zamanda bu alana yön verecek adımları da atmalıyız. Bu doğrultuda, ilk adımı dijital okuryazarlıkla attık. Geçen yıl başlattığımız kampanya ile ilimizdeki 64 bin öğretmenimizi dijital okuryazar yaptık. Şimdi ise 857 bin öğrencimiz için çalışmalara devam ediyoruz. Amacımız, bu öğrenciler arasından geleceğin teknoloji liderlerini yetiştirmek. Endişelenmek yerine harekete geçmeliyiz. İzmir’in Türkiye’nin teknoloji lideri şehirlerinden biri olabileceğine inanıyoruz. Tüm bu çabalarla İzmir’i bir teknoloji şehri yapmayı hedefliyoruz. Karamsar değiliz; bu fırsatı değerlendirmek ve liderliği almak için çalışıyoruz” diye konuştu. “GENÇLERDEN UMUTLUYUM” Yapay zeka ile ilgili önemli bir ayrımın netleştirilmesi gerektiğini vurgulayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Yapay zeka teknolojisini geliştiren ve üreten bir kent olabilir miyiz yoksa yalnızca üretilmiş teknolojiyi doğru kullanan bir şehir mi olacağız? sorusu netleşmeli. Bir hocamızla yaptığım görüşmede mevcut yapay zekanın IQ seviyesinin 130 olduğunu ve iki yıl içinde bu seviyenin 180’e çıkmasının beklendiğini öğrendim. Böylesine hızla gelişen bir teknolojiden söz ediyoruz. Türkiye ve İzmir’in bugün itibarıyla yapay zeka üretiminde küresel bir hakimiyeti yok ve yakın gelecekte bu alanda lider olmamız da pek mümkün görünmüyor. Ancak ben tıpkı herkes gibi gençlerden umutluyum. Türkiye’de bir şeylerin iyi gitmediğini fark eden ve bunu değiştirmek isteyen gençlerin yapay zeka konusunda da dikkatli ve çalışkan olduğunu biliyorum. Belki de bu gençler geleceği değiştirebilir” dedi. “KENT YÖNETİMİNDE YAPAY ZEKAYI DEĞERLENDİRİYORUZ” Gözden kaçırılmaması gereken bir diğer önemli noktadan bahseden Başkan Tugay, “Bu teknolojiyi doğru kullanarak mevcut kaynaklarımızı daha verimli hale getirmeliyiz” dedi. Verimlilikte israfı önlemek ve üretim gücünü artırmak adına kent yönetiminde yapay zekayı değerlendirdiklerini belirten Başkan Tugay, “İzQ belediyemizin bir iştiraki ve Singapur gibi başarılı örnekleri inceleyerek sürekli kendimizi geliştiriyoruz. Özellikle ulaşım alanında yapay zekayı verimli bir şekilde kullandık. Örneğin Kültürpark’taki bankların tasarımıyla ilgili bir çalışma yürütüyoruz. Tasarlanan bir modeli çok beğendim ve bunu yapay zekaya sordum; tasarımı o yapmış. Yapay zekanın bu tür olanaklarının farkında olan herkes zaten bu teknolojiyi kullanıyor ve kullanıcı sayısı hızla artıyor” ifadelerini kullandı. “İZMİR TEKNOLOJİYE HIZLA UYUM SAĞLAMALI” Yapay zekanın hayatımıza kontrolsüzce girdiğini vurgulayan Başkan Tugay, “Yapay zeka teknolojisi geliştiren insanlar şu anda kontrol edilemiyor. Hayatımıza kontrolsüz bir şekilde giriyor ve sonuçlarını tam olarak bilmiyoruz. Bu konuda düşündüğümde iki olası senaryo görüyorum; İlki mükemmel bir dünya. Tüm hastalıklara çare bulan, tarım sorunlarını çözen ve yaşam kalitesini artıran bir teknoloji. Ancak diğer senaryo, insanların bu dünyada neden var olması gerektiği sorusunu da gündeme getiriyor. İzmir olarak bu teknolojiye hızla uyum sağlamak için çalışıyoruz. Yapay zekayı kullanan herkes daha başarılı. Bu nedenle İzmir’de herkesin yapay zekayı nasıl daha etkin kullanabileceğini düşünmesi gerekiyor. İzmir’in bu alandaki rolü ne olacak? Şehrimiz bu teknolojinin neresinde yer alacak? Her durumda İzmir, bizim gözümüzde Türkiye’nin ve dünyanın incilerinden biri” diye konuştu. “HAYAL GÜCÜMÜZÜN ÖTESİNE GEÇEN BİR GÜÇ” Açılış konuşmasına başlayan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, “2017 yılında “Sanayide Dönüşüm ve Endüstri 4.0” geçtiğimiz yıl “Dijital Dönüşüm” bugün de “Yapay Zeka Zirvesi”ni gerçekleştiriyoruz” dedi. Zirvelerin arkasında ortak bir amaç olduğunu belirten Zorlu,” Her geçen gün çok daha zorlu hale gelen küresel rekabet yarışına Türkiye’nin dahil olabilmesi, baş döndürücü bir hızla ilerleyen bu yarışın fark yaratan ve belirleyici unsuru ise artık yapay zeka. Hayal gücümüzün ötesine geçen, hayatın her alanında dönüştürücü bir güç haline gelen insanla teknoloji ilişkisini yeniden tanımlayan bir paradigma değişikliği ile karşı karşıyayız. Yapay zeka yıkıcı bir dönüşümle, değer yaratma biçimleri, verimlilik artışı, maliyet optimasyonu ve yeni iş modelleri üzerinden küresel rekabet gücünü adeta yeniden şekillendiriyor” ifadelerini kullandı. “YAPAY ZEKA İŞSİZLİK SİGORTASI KAVRAMI HAYATIMIZA GİREBİLİR” 2024 yılı yapay zeka için bir dönüm noktası olduğunun altını çizen Zorlu, “Geçtiğimiz yıl yapay zeka şirketlerinin küresel finansmanı 100 milyar doları aştı. Özellikle üretken yapay zeka girişimleri 2024’te yaklaşık 45 milyar dolar yatırım alarak, bir önceki yıla göre neredeyse ikiye katlandı. Öte yandan işgücü piyasasında, 92 milyon işin yer değiştirmesi, buna karşılık 2030 yılına kadar 78 milyon yeni işin ortaya çıkması öngörülüyor. Robotların yükselişiyle yapay zeka işsizlik sigortası kavramının hayatımıza girmesi bekleniyor” dedi. “SADECE TEKNOLOJİK BİR DÖNÜŞÜM DEĞİL…” Yapay zekanın teknolojiyi yönetenlerin ve ona yön verenlerin çağı olacağını vurgulayan Zorlu, “Bu dönüşüm sadece teknolojik değil, aynı zamanda zihinsel ve yönetsel bir dönüşüm olduğunu görmek son derece önemli. Konuyla ilgili regülasyonları, veri güvenliğini, yaratıcı emeğin korunmasını tartışmak zorundayız. Avrupa Birliği’nin AI Act’ı, ABD’nin etik ilkeleri tanımlayan düzenlemeleri, Çin’’in sıkı içerik kontrol uygulamaları… Hepsi bu dönüşümü hukukla ve yönetişimle çevrelemeye çalışıyor. Yapay zekâda geldiğimiz nokta, insanlık tarihinde belki de benzeri görülmemiş bir eşikte olduğumuzu gösteriyor. "Teknolojik tekillik - Singularity" olarak adlandırılan ve yapay zekânın insan zekâsını aşacağı bu olası dönüm noktası, bizlere büyük umutlar verirken, ciddi görevler de yüklüyor. Bir yandan hastalıkların tamamen ortadan kalkabileceği, bilgiye sınırsız erişimin mümkün olabileceği, üretkenliğin ötesine geçen bir refah hayal ediliyor. Öte yandan, kontrolün elden çıkabileceği, etik ilkelerin gölgede kalabileceği bir belirsizlik de ufukta görünüyor. Bu nedenle yapay zekâya yalnızca bir teknoloji olarak değil, insanlık değerlerini merkezine alan bir gelecek vizyonu olarak bakmak zorundayız. Başta yüksek kaliteli veri merkezleri kurulmasına ihtiyacımız var. Bu dönüşümde yön gösteren, cesaretlendiren, birlikte öğrenen ve üreten bir ekosistemi hep birlikte İzmir’de inşa edebiliriz” diye konuştu. “YAPAY ZEKA KALICI ETKİLER YARATIYOR” “Dönüştüren Güç” mottosuyla yapay zekanın iş dünyası başta olmak üzere yaşamın tüm alanlarına etkilerini derinlemesine ve uygulamaya dönük bir bakış açasıyla ele alacağız” diyerek sözlerine başlayan EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı M. Kaan Özhelvacı, “İnsanlık tarihinin en büyük dönüşümlerinden birine tanıklık ediyoruz. Yapay zeka, artık yalnızca teknolojik bir gelişme değil; düşünme biçimimizi, üretme kabiliyetimizi, öğrenme yöntemlerimizi ve hatta hayal gücümüzü yeniden şekillendiren köklü bir dönüşümün kendisidir. Hayatımızın her alanında; üretimden hizmetlere, sağlıktan sanata, tarımdan uzay araştırmalarına kadar birçok sektörde yapay zeka derin ve kalıcı etkiler yaratıyor. Bu büyük dönüşümün en sarsıcı yansımalarından biri ise iş dünyasında gözlemleniyor: Yapay zeka yalnızca iş yapış biçimlerini değiştirmekle kalmıyor, aynı zamanda “başarı” tanımını da yeniden yazıyor” dedi. “YAPAY ZEKA STRATEJİK GÜNDEMDE YER ALMAKTA” Teknolojik gelişmelerinin gerçek değeri yerel potansiyellerle buluştuğunda ortaya çıkacağının altını çizen Özhelvacı, “Yapay zeka, yalnızca küresel teknoloji devlerinin değil; şehirlerimizin, iş dünyamızın, kamu kurumlarımızın, yerel yönetimlerimizin, üniversitelerimizin ve sivil toplum kuruluşlarımızın da stratejik gündeminde yer almalıdır. Amacımız; bu zirve aracılığıyla yapay zekanın sunduğu fırsatlara dair bölgemizde kolektif bir farkındalık oluşturmak, çok paydaşlı iş birliklerini teşvik etmek ve bölgemizin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasında öncü bir rol oynamaktır. Adında “Genç” ifadesi bulunan bir iş dünyası derneği olarak, geleceği gençliğe emanet eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere çizdiği vizyonun gerekliliklerinden birinin de bu olduğuna yürekten inanıyoruz” diye konuştu.