Ege’de yeni gerilim: Yunanistan Kara Şahin Helikopterlerini Selanik’e konuşlandırıyor!

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Yunanistan, Ege’deki askeri varlığını güçlendirmek amacıyla ABD’den satın aldığı 35 adet UH-60M Black Hawk (Kara Şahin) saldırı helikopterini Selanik’teki Sedes askeri havaalanında konuşlandırmaya hazırlanıyor. Toplamda yaklaşık 1 milyar 149 milyon dolarlık bu alım, bölgedeki tansiyonu artıracak önemli bir adım olarak görülüyor. Helikopterlerin üretimi ABD’de Sikorsky fabrikasında sürerken, Yunan Kara Kuvvetleri planlamasına göre helikopterler 2027 yılına kadar partiler halinde teslim edilecek. Selanik’te kurulacak yeni üsse konuşlanacak helikopterler için altyapı çalışmaları ve personel ihtiyaçları şimdiden belirlenmiş durumda. Özellikle 2026 yılında seçilen pilot ve teknisyenler, ABD’de Alabama’daki Fort Novosel üssünde eğitim alacak. Eğitim süreci tamamlandıktan sonra ilk helikopter teslimatıyla birlikte operasyonlar başlayacak. Ayrıca Amerikan eğitmenler de belirli bir süre Yunanistan’da kalacak. 35 Kara Şahin helikopterinin tamamı çok amaçlı olarak kullanılacak ve makineli tüfeklerle donatılacak. Özel Harp Dairesi için ayrılan dört helikopter ise zırh plakaları, roketler ve ileri sensörlerle desteklenecek. Helikopterlerin ilerleyen dönemlerde özsavunma sistemleriyle güçlendirilmesi planlanıyor. Yunanistan, aynı zamanda 7 yıl sürecek bakım ve destek hizmeti için 125 milyon Euro tutarında ek bir anlaşma imzaladı. Bölgedeki askeri hareketliliğin artması ve Yunanistan’ın bu hamlesi, Ege’deki gerginliğin daha da yükselmesine neden olabilir. (Sözcü)

Geri