EGE SERAMİK’İN ÜRETİMİ DURDU, SANAYİ ÇARKI DURMA NOKTASINA GELDİ!

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Ege Seramik, yalnızca İzmir ve Ege'nin değil, Türkiye’nin en büyük ve en köklü seramik üreticilerinden biri. Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan bu dev tesis, her gün milyonlarca liralık üretim kapasitesiyle hem iç piyasaya hem de ihracata yönelik kritik rol oynuyordu. Ancak ROKA Yemekçilik firmasının dağıttığı bozuk tiramisu tatlısı ile yaşanan toplu zehirlenme, sadece işçileri değil, bir bütün olarak ekonomi zincirini de zehirledi! MİLYONLARCA LİRALIK ÜRETİM DURDU Ege Seramik’in fabrikasında: Günlük 10 ila 15 milyon TL arasında ürün çıktısı olduğu ifade ediliyor. Zehirlenme sonrası üretim tamamen durduruldu. İşçilerin büyük bölümü hastanelik oldu, yemekten o vardiyada olmayıp yemeyenler ise tedbir amacıyla izne çıkarıldı. Tesis kapatıldı, makineler sustu. Bu yalnızca bir üretim kesintisi değil; ülkenin ekonomisinden çalınan her gün için milyonluk kayıptır. YÜZLERCE TAŞERON, YAN SANAYİ, TEDARİKÇİ ETKİLENDİ Ege Seramik sadece üretim yapmakla kalmadığı gibi onlarca taşeron firma, yüzlerce tedarikçi, ambalajcı, nakliyeci, lojistik firması, hammadde sağlayıcı, bu fabrikayla iş yaptığı bildirildi. Fabrikanın üretimi durdurduğunda : Tedarik zinciri kırıldığımda siparişlerin aksaması çok yüksek ihtimal görülüyor! Küçük ölçekli esnaf ve yan sanayiye ödeme yapılmaz hale gelebilir. Yüzlerce işçi sadece fabrikada değil, taşeron firmalarda da etkilenmiş olabir! Yani bu kriz yalnızca Ege Seramik’in değil, tüm bir üretim ekosisteminin darbe alması anlamına geliyor. KEMALPAŞA’DA SANAYİ FELÇ OLDU Kemalpaşa OSB, İzmir’in en üretken sanayi merkezlerinden biri. Ege Seramik’in durması demek: Yerli üretimin sekteye uğraması, İhracat siparişlerinin gecikmesi, Dış pazarda itibar kaybı, Bölgedeki istihdamın tehdit altına girmesi demektir. Bir tatlı ile hem sanayi hem ihracat hem de istihdam ROKA tarafından verilen yemekteki tatlının bıraktığı etki uzun süre silinmeyecek gibi görünüyor? BU BİR GIDA GÜVENLİĞİ SORUNU DEĞİL, ULUSAL GÜVENLİK MESELESİDİR! Bu olay sadece “bir yemek zehirlenmesi vakası” olarak geçiştirilemez. Bu olay, denetimsiz bırakılmış özel yemek firmalarının, İşçiyi ucuza doyurmaya çalışan ihalesiz sistemlerin, Göz yumulan, kontrolsüz bırakılan kurumsal ilişkilerin sonucudur. Sonuçta ortaya çıkan tablo: İşçi zarar gördü, fabrika kapandı, ekonomi durdu, devlet zarara uğradı! BİZ TEMİZELLER’İZ! Sanayicinin emeğine, işçinin sağlığına, devletin kasasına zarar verenlerin peşini bırakmayız. Ege Seramik’e bu faturayı çıkaranlardan, ROKA dahil, herkes yargı önünde hesap vermek zorundadır!

Geri