A
Admin
Yönetici
Yönetici
İbrahim Çeçen Vakfı’nın yayımladığı “Yarımada Yolculuğunda Eskimeyen Lezzetler” kitabı, gastronomi alanında dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olarak kabul edilen Gourmand World Cookbook Awards’ta özel ödüle layık görüldü. Kitap, 83 ülkeden binlerce eserin değerlendirildiği yarışmada öne çıkarak “Gastronomi Oscar’ı” niteliğindeki ödülle Türkiye’ye gurur yaşattı. EGE MUTFAĞI DÜNYAYA TANITILIYOR Eser, Çeşme Yarımadası’nın geleneksel mutfak kültürünü gelecek kuşaklara aktarmayı hedefliyor. Kitapta, bölgeye özgü 70 geleneksel tarif yer alırken, tariflerin yanı sıra bölgenin tarihine, kültürüne ve yaşam biçimine dair içerikler de okuyucuya sunuluyor. Gourmand Awards ödül töreni bu yıl Portekiz’in başkenti Lizbon’da düzenlendi. Törende açıklamalarda bulunan İbrahim Çeçen Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Günseli Çeçen, şunları söyledi: “Bu eser ile Türkiye’nin Ege kıyılarındaki eşsiz gastronomi mirasını; Çeşme Yarımadası’nın tarihini, kültürünü ve yerel lezzetlerini bir araya getirerek anlatmayı hedefledik. Projemizin Gourmand World Cookbook Awards’ta Özel Ödül’e layık görülmesinden büyük bir onur duyuyoruz. Bu anlamlı ödül, bundan sonraki yolculuğumuzda da bize ilham olacak.” KÜLTÜREL BİR REHBER NİTELİĞİNDE İki yıllık bir araştırma süreci sonunda tamamlanan kitap, yalnızca tarifleri değil, aynı zamanda Çeşme’nin tarihi ve kültürel geçmişine dair bilgileri de içeriyor. 20 kişilik bir uzman ekip tarafından yürütülen çalışmalarda arşiv taramaları, tarihsel kaynaklar ve bölge halkıyla yapılan söyleşiler temel alındı. KİTAP GELİRLERİ ÖĞRENCİLERE DESTEK OLACAK “Yarımada Yolculuğunda Eskimeyen Lezzetler”, gastronomiyle ilgilenen herkese hitap eden bir başvuru kaynağı olarak hazırlandı. Eserin satış gelirleri, İzmir Ticaret Odası Eğitim, Kültür ve Sosyal Entegrasyon Vakfı’nın gastronomi projeleri ile birlikte İbrahim Çeçen Vakfı aracılığıyla gastronomi öğrencilerine burs olarak aktarılıyor. DÜNYANIN EN İYİLERİ ARASINA GİRDİ Gourmand World Cookbook Awards, 1995 yılından bu yana dünyanın dört bir yanından yemek kitaplarını, gastronomi yayınlarını ve programlarını değerlendiriyor. Bu yıl 30’uncusu düzenlenen organizasyonda, Yarımada’nın geleneksel lezzetlerini kayıt altına alan Türkçe eser, uluslararası jüriden tam not aldı.