Dünya kongresi Tokyo’da

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
2-6 Mayıs 2025 tarihlerinde Japonya’nın başkenti Tokyo’da düzenlenen 23. Dünya Afet ve Acil Tıp Kongresi, WADEM – Dünya Afet ve Acil Tıp Birliği ve JADM - Japon Afet Tıbbı Birliği tarafından düzenlendi. Kongrede, afet tıbbı, afet yönetimi, hastane öncesi acil bakım ve acil durum yönetimi konularında paneller, oturumlar düzenlendi. Ayrıca, iklim değişikliği, insan eliyle ortaya çıkan krizler, göç ve savaşlar hakkında araştırmalar, yenili yaklaşımlar paylaşıldı. 85 ülkeden 1250 üzerinde katılımcı, alanında uzman bilim insanları ile bir araya geldi. Japon Afet Tıbbı Derneği (JADM) ev sahipliğinde, WADEM ile ortaklaşa düzenlenen kongre, genel oturumlar, panel tartışmaları, sözlü ve poster sunumları, atölyeler ve ağ kurma fırsatları da dahil olmak üzere dinamik ve ilgi çekici bir bilimsel program sundu. Kongrenin teması, Afet Durumlarında Yönetişim: Sağlık Sistemlerinde Bilginin, Cesaretin ve Dayanışmanın Gücü olarak vurgulandı. Ben de Tokyo’da düzenlenen Kongre’ye 2023 Türkiye Depreminde ALS Hastaları, Afetlerde Otistikler ve diğer dezavantajlı grupların afet hazırlık planlarına dahil edilmesi, Afetlerde Gönüllülerin Rolü konularında sözlü ve poster çalışmalar ile katıldım. Kongre’de Hangi Konular Yer Aldı ? Acil Tıbbi Ekiplerin kurulmasıi yönetimi; Çatışma ve Savaşlar; Kitlesel Toplanma ve Toplu Yaralanma Tıbbı; Afet Risk Azaltma ve Yönetimi; Acil Halk Sağlığı; Afetler; Eğitim, Öğretim ve Simülasyon; Afet Yönetiminde Yapay Zeka; Psikososyal ve Ruh Sağlığı Sorunları; Veri Yönetimi ve Bilgi Teknolojileri; Afetler ve Veterinerlik Hekimliği; Sağlık Çalışanlarının Güvenliği ve Refahı; Araştırma Yöntemleri; Uzun Vadeli Afet Planlaması. Afet Tıbbı ve Gelecek Kongre’de her meslekten kişinin yer alması, afet yönetiminde gerçek bir takım çalışmasına gereksinim duyulduğunu göstermektedir. Katıldığım oturumlarda, oturum aralarında tanıştıklarım arasında en dikkatimi çeken meslek grupları şunlar oldu: Afet Tıbbı Uzmanları, Acil Tıp Uzmanları ile birlikte diğer tüm sağlık çalışanları, hemşireler, paramedikler, acil tıp teknisyenleri, halk sağlığı uzmanları, eczacılar, veteriner hekimler, yapay zeka mühendisleri, arama kurtarma profesyonelleri, psikologlar, lojistik ve nakliye sektör temsilcileri, sahra hastanesi deneyimi kazanmış yöneticiler, gönüllüler, eğitimciler, kızıl haç ve kızılay görevlileri, DSÖ temsilcileri, politikacılar. Japonya, Güney Kore, Tayland, Tayvan, Çin, Malezya ve Singapur’dan çok sayıda genç katılımcının olması ve ilgisi, bir başka dikkatimi çeken konu oldu. Tıp öğrencileri arasında, afet tıbbına artan bir ilginin olduğunu gördüm. Nedenini sorduğumda, iklim değişikliği ile birlikte artan afetler, çatışmalar, savaş olasılıklarının, afet yönetimi ve afet tıbbı alanlarının, tıp eğitiminde daha fazla yer tuttuğu yanıtını aldım. Ayrıca, afet yönetimi alanında araştırma, çalışma ve yeni projelerin hem devletler, hem de üniversiteler tarafından daha fazla desteklendiğini öğrendim. Son Söz Afet Tıbbı ve Afet Yönetimi alanında önemli gelişmeler var. Dünya’da olan biten öyle hızlı ki, buna uyum sağlamak için afetlere hazırlık alanında yapay zeka, veri yönetimi, bilgi teknolojileri, metavers gibi alanlara gereksinim arttı. Bu bilimsel alanlar, takım çalışması, ortak akıl ve dayanışma bilinci ile birleştiğinde afetlere dirençli olabiliriz.

Geri