Dumansız hava sahası için "Sağlıklı Hayat Merkezleri" Manisa’da hızla yayılıyor

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Manisa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Fatih Zeren, Dumansız Türkiye hedefi kapsamında yapılan çalışmalar ve sigara bırakma verileri hakkında açıklamalarda bulundu. 2025’in ilk 6 ayında sigara bırakma polikliniklerine 2 bin 865 kişinin başvurduğunu söyleyen Zeren, 354 kişinin ise sigarayı tamamen bıraktığını bildirdi. 22 MERKEZDE SİGARA BIRAKMA HİZMETİ VERİLİYOR Sigara bırakma hizmetlerinin Manisa genelinde 17’si hastanelerde, 4’ü Sağlıklı Hayat Merkezlerinde ve 1’i İlçe Sağlık Müdürlüğü bünyesinde olmak üzere toplam 22 merkezde verildiğini açıklayan Zeren, Sağlıklı Hayat Merkezlerinin hem sigara bırakma hem de sağlıklı yaşam alışkanlıklarının kazandırılması açısından önemli olduğunu ifade etti. ÜCRETSİZ İLAÇ VE DAVRANIŞ TEDAVİSİYLE DESTEK Zeren, sigara bırakma polikliniklerinde davranış tedavileri ve ücretsiz ilaç terapisi sunulduğunu belirterek, “Bu yıl içerisinde yaklaşık 3 bin hastamız polikliniklerimizde müracaat etmiş… İlaç tedavisi verilen 1.860 hastamız bulunmaktadır. Bu hastalarımızın 354 tanesi sigaradan arınmış bir şekilde hayatına devam etmektedir” dedi. SAĞLIKLI HAYAT MERKEZLERİNE YENİLERİ EKLENECEK Manisa’da şu an 4 Sağlıklı Hayat Merkezi’nin hizmet verdiğini söyleyen Zeren, önümüzdeki haftalarda Yunusemre ilçesine bir merkez daha açılacağını ve yıl sonunda Salihli’de de yeni bir merkezin faaliyete geçeceğini aktardı. 53 BİN DENETİMDE 353 İŞLETMEYE 10 MİLYON LİRA CEZA Zeren, Dumansız Türkiye kapsamında il genelinde yoğun denetimler yapıldığını belirtti: “2025 yılı içerisinde toplam 53 bin denetim gerçekleştirildi ve bunların 10 bin 500 tanesi çapraz denetim. 353 işletmeye yaklaşık 10 milyon lira civarında cezai işlem uygulanmıştır.” “SİGARAYI BIRAKTIM, DAHA ÖZGÜRÜM” DİYEN VATANDAŞIN ÖYKÜSÜ Sigara bırakma polikliniği desteğiyle sigarayı bırakan Aslıhan isimli vatandaş şunları söyledi: “43 yaşındayım ve 28 yıl boyunca sigaranın bağımlılığıyla mücadele ettim… İlaçlara başladım ve 4. gün sigarayı bıraktım. Bıraktığım ilk gün fark ettiğim şu daha özgür bir alan. Çünkü sigara içerken gittiğiniz yerlerde işte sigara içilir mi? Yanında yeterince sigara var mı? Çakmağım var mı? Bunları düşünüyorsunuz. Sigarayı bıraktığınız zaman hepsinden kurtuluyorsunuz ve daha özgür daha sağlıklı bir yaşama kavuşuyorsunuz.” SİGARA BIRAKMA SÜRECİNDE HOBİLERİN ÖNEMİ Aslıhan, sigara içme isteği duyduğunda hobileriyle ilgilendiğini anlattı: “Resim yaptım, kitap okudum, müzik dinledim, kalktım müzik dinlerken oynadım, yemek yaptım, balkona çıktım, gelen geçeni izledim. Bu istek, aşılamayacak bir istek değil zaten. Kendinizi ne kadar motive ederseniz o kadar kolay aşmanız mümkün.” ÜCRETSİZ HİZMETLER VE DESTEK SÜRECİ Aslıhan, poliklinik çalışanlarının yardımını ve ücretsiz ilaç desteğini vurgulayarak, “Sağlıklı hayat merkezlerimizde çalışan personelimiz zaten size her konuda yardımcı oluyor. Ücretsiz olarak bu yardım gerçekleştiriliyor. Size ilaç ücretsiz olarak veriliyor ve her konuda desteği sağlıyorlar” ifadelerini kullandı. SİGARA BIRAKMAK İSTEYENLER SAĞLIKLI HAYAT MERKEZLERİNE DAVETLİ “Bu yüzden herkese sigarayı bırakmak için sağlıklı hayat merkezine bekliyoruz” diyen Aslıhan, sigarayı bırakmanın mümkün olduğunu belirtti ve destek verenlere teşekkür etti.

Geri