Dini vecibe değil, ticari operasyon!

  • Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Nihat AK/EGE TELGRAF- Türkiye'nin dört bir yanından getirilen büyükbaş ve küçükbaş kurbanlıklar İzmir’in hayvan pazarlarındaki yerini aldı. Gerek küçükbaş gerekse büyükbaş kurbanlıkların fiyatları geniş bir yelpazede değişiklik gösteriyor. Büyükbaş kurbanlıklar için; en düşük fiyat yüzde 30-35 oranında artış gösterdi. En yüksek fiyatlı kurbanlıklarda ise yüzde 20 oranında yükseliş yaşandı. Küçükbaş kurbanlıklar için: en düşük hayvan fiyatı yüzde 60 arttı. En yüksek fiyatlı küçükbaş kurbanlıklarda ise yüzde 15 oranında artış yaşandı. ‘TELAŞA GEREK YOK!’ Vatandaşların kurbanlık bulamama telaşına girmesine gerek olmadığını vurgulayan Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, “Kurbanlık arzında herhangi bir sıkıntı yaşanmayacak. Fazlasıyla kurbanlık hayvan satışa hazır. Her yıl 2,5-3 milyon civarında küçükbaş, kurbanlık olarak satılıyor. Bu yıl Kurban Bayramı'nda 3 milyondan fazla küçükbaş, yetiştiricilerimiz tarafından satışa sunulmuş durumda. Kurbanlıkların fiyatları bölgelere göre değişiyor. Bu artışta, yem başta olmak üzere girdi maliyetlerinin yüksekliğini en önemli etken olarak söyleyebiliriz. Küçükbaş kurbanlıklarda canlı kilogram fiyatı 270 lira ile 300 lira arasında değişiyor ” dedi. Et ve Süt Kurumu tarafından açıklanan 2025 hayvan alım fiyatlarına göre; canlı kuzu kilo fiyatı 280-330 TL, canlı toklu kilo fiyatı 280-290 TL, canlı koyun kilo fiyatı 270-280 TL, canlı oğlak kilo fiyatı 160-215 TL, canlı keçi kilo fiyatı 150-160 TL. İzmir’deki hayvan pazarlarında kurbanlık fiyatları; koyun: 13-28 bin TL, koç: 15-35 bin TL, keçi: 10-15 bin TL, düve: 100-140 bin TL, dana: 140-150 bin TL, tosun: 150-350 bin TL. FEDERASYONDAN ŞOK İDDİA Kurban Bayramı’na iki haftadan az bir süre kala kampanyalarına hız veren zincir marketleri sert sözlerle eleştiren Türkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkanı Osman Yardımcı, bazı zincir marketlerin kurban ibadetini ticari bir faaliyete dönüştürdüğünü belirterek, “5 bin kurban alan bir firma bunları nerede kesiyor? 10-15 gün önceden kesip depolara koyuyorlar, sonra bayram sabahı vatandaşa teslim ediyorlar. O kurban değildir. Marketlerin yaptığı kesimler İslami usullere göre oluyor mu? Diyanet İşleri Başkanlığı’na bir çağrıda bulunuyorum. Bu tür uygulamaların dini açıdan geçersiz olduğuna dair fetva verilmesini talep ediyorum. Bu iş artık ibadet olmaktan çıktı, tamamen rant kapısına döndü. Diyanet bir an önce harekete geçmeli. Bu iş oyun değil. Kurban kesimi, yaşından cinsine, sağlık durumundan kesim şekline kadar birçok dini kritere bağlı. Vatandaşlarımız bu hassasiyetle hareket etmeli. Lütfen yalnızca yetkili pazarlardan ve kasaplardan alışveriş yapın” dedi. ‘KOÇ FABRİKASI MI VAR?’ Nakit ve alım gücü sorunları nedeniyle vatandaşları zincir marketlerin kredili satışlarına yönelmek zorunda kaldığını da vurgulayan Başkan Yardımcı, “Bizim bilmediğimiz bir yerde koç veya dana fabrikası mı var? Hepsinin kilogramı gramı gramına aynı. Her hayvanın kilogramı farklı olur, A kişisinin eti B kişisinin etine karıştırılmaz. Tüketiciye kredi kartına taksit yapıyorlar. Vatandaşa cazip geliyor ama sonuçta dini bir ibadetin ticareti yapılıyor. Fiyatlar marketine göre değişiyor. Marketler, soğuk zincirle adrese teslim veya mağazadan teslim gibi seçenekler sunuyorlar. Biz zincir market sahiplerinin dinine, dini ibadetine karışmıyor isek onlarda bizim dini görevlerimize müdahale etmesin” diye konuştu. ‘KAÇAĞIN CEZASI’ Kurban Bayramı döneminde kesilen hayvanların, uygunsuz ve hijyenik olmayan koşullarda kıyma çekimleriyle halk sağlığının ciddi şekilde tehdit edildiğini vurgulayan Başkan Yardımcı, “Mahalle aralarında, seyyar ya da sabit olarak, bilgi ve gerekli lisansa sahip olmayan kişiler tarafından yapılan bu kıyma çekimi, sağlık ve hijyen kurallarını göz ardı ederek gerçekleştirilmekte ve bu durum, hastalık yapan mikroorganizmaların ete bulaşmasını kolaylaştırmaktadır. Kaçak kıyma çekimi, büyük cezalara tabidir. Kurban etlerini düşük maliyetle kıymaya dönüştürmeyi düşünenlerin, aylarca depo ve bodrumlarda bekletilmiş, bakımı ve dezenfeksiyonu yapılmamış, açık ortamda kaçak olarak et işleyen yerlerden uzak durmaları gerekir. Kurban etlerinin parçalanması, muhafaza edilmesi ve kıyma çekimi mutlaka hijyenik ortamlarda gerçekleştirilmelidir. Kurban vecibesini yerine getiren vatandaşlarımız, etlerin parçalanmasını ve kıyma çekimini, belgeli kasap dükkânlarında yaptırabilirler. Geçmiş yıllarda, merdiven altı ve kayıt dışı iş yerlerinde, farklı sektörlerden kişilerin, makine sahibi herhangi birinin sokak aralarında kıyma çekim işlemi yapmasına sıkça rastladık ve bunun sıkıntılarını hep birlikte yaşadık. Ruhsatı olmayan yerlerde ve kasap dışındaki iş yerlerinde kaçak kıyma çekimi yapanlara göz yumulmasın; halk sağlığı ile oynanmasın. Denetimlerin artırılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
 
Geri
Üst