Dikenli incir mevsimi başladı: Tanesi 10 TL, serinlik ve şifa sunuyor

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Mersin’in doğasında kendiliğinden yetişen dikenli incir, yaz sıcaklarının etkisini artırdığı şu günlerde seyyar tezgahlarda yerini aldı. Halk arasında “şifa kaynağı” olarak bilinen bu doğal meyve, hem serinletici etkisi hem de saymakla bitmeyen faydalarıyla yoğun ilgi görüyor. Tanesi 10 liradan satılan dikenli incir, özellikle soğuk tüketildiğinde vazgeçilmez bir yaz lezzeti haline geliyor. Akdeniz ve Ege kıyılarında doğal olarak yetişen, kaktüs familyasından olan dikenli incir; halk arasında “Hint inciri” ya da “Frenk inciri” olarak da biliniyor. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği, sindirim sistemine iyi geldiği ve vücut direncini artırdığı bilinen bu meyve, sağlık arayanların gözdesi olmaya devam ediyor. Kent merkezindeki tezgahlarda buz kalıpları ya da soğuk su dolu termoslarda bekletilerek satılan dikenli incir, dikenli kabuğundan arındırılarak servis ediliyor. Yaz sıcaklarında serinletici ve besleyici bir alternatif sunan bu meyve, özellikle sokakta çalışanlar ve vatandaşlar için ferahlatıcı bir mola oluyor. "Şifa deposu" Tezgahında dikenli incir satan Doğan Güneş, sezonun açıldığını belirterek talebin yüksek olduğunu söyledi. Güneş, “Bu hafta satışlara başladık. Hava çok sıcak olduğu için termoslarda soğuk suyla muhafaza ediyoruz. Bu meyve soğuk yenmeli. Kalpten kansere, şekere, karaciğere kadar birçok hastalığa faydası var. Bağışıklık sistemini ve sindirim sistemini güçlendiriyor, şekeri dengeliyor. Faydaları gerçekten saymakla bitmez,” dedi. "Her gün birkaç tane yiyorum" Taksi şoförü Ziya Şat ise dikenli incirin hem serinletici hem de sağlıklı olduğunu belirterek, “Burada çalışıyorum, sık sık gelip arkadaşımın tezgahından alıyorum. Günde 4-5 tane yiyorum. Buz gibi olması çok güzel. Bağırsakları temizlediğini hissediyorum. Sıcaklarda insanı ferahlatıyor,” ifadelerini kullandı. Doğanın sunduğu bu eşsiz lezzet, Mersin’in yaz manzarasında hem sofraları hem de sokakları süslemeye devam ediyor.

Geri