A
Admin
Yönetici
Yönetici
TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri süren 216 Sıra Sayılı Kanun Teklifi’nin 9. maddesi, kenevirden elde edilen ürünlerin kullanım alanını genişletiyor. Yeni düzenlemeyle birlikte yalnızca ilaç etkin maddesi değil, “tıbbi ürün, sağlık destek ürünleri ve kişisel bakım ürünleri” üretimi de bu kapsama dahil ediliyor. “MESELE ÜRETİM DEĞİL, DENETİM” Yeni Yol Grubu adına konuşan DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Elif Esen, teklifin sadece tarım ve sanayi odaklı değil, halk sağlığını gözeten bir bakışla değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Esen, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Kenevirin tıbbi bazı etkileri bilimsel olarak kabul edilmiş olabilir ama mesele üretmek değil, bu üretimin nasıl denetleneceği ve toplum sağlığının nasıl korunacağıdır.” Esen, yasa teklifinin mevcut haliyle ciddi riskler taşıdığını ifade etti. “SAĞLIKTA ŞİDDETLE BAĞLANTILI KULLANIMLAR VAR” Esen, madde bağımlılığıyla mücadelede sahadan gelen bulgulara dikkat çekerek şunları söyledi: “Sağlıkta şiddetin faillerinde bu maddelerin etkisi sık görülüyor. Bu nedenle konu yalnızca bireysel değil, doğrudan toplumsal bir meseledir.” Kenevir kullanan bireylerin psikiyatri servisleri ve acil servislerde en zor yönetilen grup olduğunu belirtti. “GENÇLERDE TEHLİKELİ BİR ALGI OLUŞABİLİR” Yasa teklifindeki “kişisel bakım” ve “sağlık destek ürünü” ifadelerinin belirsizlik içerdiğine değinen Esen, gençler arasında kenevirin zararsız olduğu yönünde yanlış bir algı doğabileceğini ifade etti. ABD ve Kanada’da benzer yasallaşma süreçlerinin ardından bağımlılık oranlarında %40, çocuk ve gençlerde zehirlenme vakalarında ise %80’in üzerinde artış görüldüğünü vurguladı. “KONUYU TARIM GİRDİSİ DEĞİL, SAĞLIK MESELESİ OLARAK GÖRMELİYİZ” Elif Esen, denetimin yalnızca eczane satışıyla sınırlı kalmaması gerektiğini belirtti. Tarım ve Sağlık Bakanlıklarının sürecin tüm aşamasında aktif sorumluluğu olduğunu hatırlattı. Bitkinin ekim aşamasında bile üretim amacı ve sürecinin net olarak belirlenmesini, reçeteye dayalı sistem, ambalaj ve raf takibi gibi çok katmanlı denetim mekanizmalarının zorunlu tutulmasını önerdi. “KAPSAM DARALTILMALI” Esen, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Bu ülkede kenevir üretiminin sağlık ve sanayi açısından değerlendirilmesine karşı değiliz. Ancak bu üretim yalnızca reçeteli ilaçla sınırlı olmalı; kişisel bakım ve destek ürünleri gibi alanlar kapsam dışı bırakılmalıdır. Meclis olarak, iyi niyetli ama denetimsiz bir yasayla, bağımlılığı meşrulaştıran bir sürecin parçası olmamalıyız.”