A
Admin
Yönetici
Yönetici
Hatay’ın Antakya ilçesinde yaşayan 44 yaşındaki Gülcan Kırk, erkek mesleği olarak görülen oto yıkamacılığı 6 yıldır sürdürüyor. 2019 yılında kendi işini kurma hayaliyle Kuzeytepe Mahallesi’nde ilk iş yerini açan Kırk, 6 Şubat depremlerinde iş yerini kaybetti. Yaklaşık 8 ay süren bir aranın ardından Ekinci Mahallesi’nde yeniden iş yeri açan Kırk, oto yıkamacılığı kaldığı yerden devam ettiriyor. “HAYALİMDE YA KURUYEMİŞÇİ OLACAKTIM YA DA OTO YIKAMACI” Gülcan Kırk, oto yıkamacı olma kararını şöyle anlattı: “Oto yıkama işletmecisi olarak burada araba yıkıyorum. Pasta cila, seramik kaplama, ppf kaplama, cam filmi ve jant boyama işleri yapıyorum. Ben 2019 yılında bu işe başladım. Deprem senesine kadar işimi çok güzel bir şekilde devam ettirdim. Depremden önceki iş yerim Antakya ilçesi Kuzeytepe Mahallesi’ndeydi. Depremde maalesef direkt iş yerim yerle bir oldu. Depremden 8 ay aradan sonra yer değişikliği olarak burada tekrar işimi devam ettiriyorum. Bu işe başlamadan önce ben arabaları yıkamaya veriyordum ama istediğim temizliği alamıyordum. Ben de oto yıkamacı olmaya karar verdim. İşe başlarken çok güzel tepkiler aldım. İlk başlarda çok fazla şaşırıyorlardı. Hatta çoğu insan benim bu işi yapamayacağımı, 3 ay sonra devredeceğimi düşünürken 6’ncı yılımdayım şu an. Örneğin; abi diye sesleniyorlar ama arabanın içerisinden ben çıkınca çok şaşırıyorlardı. Güzel tepkiler alıyorum. Bu yıl 6’ncı yılım olduğu için artık alıştılar. Temizlik yapmayı seviyorum. Kirli bir şeyi insanlara temiz vermeyi, o yüzlerindeki ifadeyi görmeyi çok seviyorum. İşimi de çok seviyorum.” MÜŞTERİLERİN BAKIŞI ZAMANLA DEĞİŞTİ Gülcan Kırk’ın müşterilerinden biri olan Ali Baz ise, kadın bir oto yıkamacı görmenin kendisinde başta şaşkınlık yarattığını, fakat zamanla memnuniyetinin arttığını ifade etti: “Kadın birinin araba yıkayacağını düşünmedim. Çünkü biraz güç gerektiren bir iş olduğunu düşündüm. Arabayı yıkadıktan sonra diğer araç yıkama yerlerine göre şöyle bir farklılık var. Özellikle en ufak noktasının bile temizlendiğini gördüm ve gerçekten benim eşim de öyledir. En ufak noktayı bile temizler ve bence bu biraz kadınlara has bir özelliktir. Ayrıca aracın bagajının torpidosunun her noktasının da düzenli bir şekilde tarafıma teslim edildiğini görünce gerçekten hep aynı yere getirmek durumunda kaldık.” “ARTIK ALIŞTILAR” DİYOR Gülcan Kırk, artık müşterilerinin kadın bir oto yıkamacıya alıştığını belirtiyor. Kendisine hâlâ zaman zaman “abi” diye hitap edildiğini söyleyen Kırk, araç içinden kendisinin çıkmasıyla müşterilerin şaşkınlık yaşadığını ancak yıllar içinde bu algının değiştiğini vurguluyor.