Demirci ve fırıncılar İzmir sıcağında direniyor: “Bu iş sevmeden yapılmaz”

  • Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Türkiye’nin en sıcak illerinden biri olan İzmir’de hava sıcaklığı 40 dereceye dayandı. Günlük yaşamı zorlaştıran bu sıcaklıklar, özellikle yüksek ısıya maruz kalan meslek gruplarını doğrudan etkiliyor. Demircilik, dökümcülük ve fırıncılık gibi iş kollarında görev yapan ustalar, hem hava sıcaklığı hem de çalıştıkları ortamın ısısıyla mücadele ediyor. “BU MESLEK ATEŞLE, TOZLA, YANIKLA YAPILIR” Demir ustası Süleyman Akdemir, yaklaşık 23 yıldır yüksek sıcaklıkta çalıştığını belirtti. “Mesleğimi yaparken keyif aldığım için buradayım. Aksi halde bu sıcağa dayanmak gerçekten çok zor. Şu an bulunduğumuz ortam 65-70 derece civarında. Ancak işe ve sanata olan sevgimiz, bu zorlukların önüne geçiyor. Gençler belki ateşten, sıcaktan korkuyordur ya da klimalı ortamları tercih ediyordur. Çünkü bu iş kolay bir iş değil; sıcağı, kiri, tozu var. Bu mesleği ancak çok seven biri yapabilir. Biz de atalarımızdan gördüğümüz ve çok sevdiğimiz için buradayız. Yeni neslin tercih etmeme sebebi bu sıcaklık olabilir. Sürekli ateşle iç içeyiz, gelen parçalarla temas sonucu yanmalar da olabiliyor. Hava şu anda yaklaşık 40 derece, ocağın sıcaklığı ise bin 200 dereceye kadar çıkıyor. Bu sıcaklıktan etkileniyoruz ama işimizi büyük bir sevgiyle yapıyoruz” dedi. “DIŞARISI BANA CENNET” Fırıncı Sait Gül de gün boyu sıcakla mücadele ettiklerini ifade etti. “Bu sıcakta dışarısı zaten 40-45 derece, burası da fırının önü olduğu için aynı sıcaklığı burada da yaşıyoruz. 70 derecenin içinde çalışıyoruz ve sürekli terliyoruz. 30-35 senedir bu işi yapıyoruz ve artık bu sıcağa alıştık diyelim. Gün içinde de hiçbir şey değişmiyor. Sabah saat 8.00'den akşam 5-6'ya kadar bu sıcağın önündeyiz. Yapacak bir şeyimiz yok çünkü bu bizim işimiz ve elimizden başka bir meslek gelmiyor. Keşke başka bir iş yapabilsek ama inşaatçılık da aynı şekilde zor, şoförlük de öyle. En iyisi olarak bu fırın işini seçtik ve büyük ihtimalle bu fırında mezara gideceğiz. Serinlemek gibi bir şey yok, kesinlikle yok. Soğuk su içtiğimiz zaman daha da çok terliyoruz çünkü soğuk su teri tutmuyor. Bu yüzden arada bir çay içiyoruz ki en azından ağzımız kurumasın. Şimdi dışarı çıktığımda, dışarısı bana cennet gibi geliyor. Dışarı çıkmak bile benim için büyük bir rahatlık ama fırının önü gerçekten cehennem gibi. Burada sıcaklık rahat bir 70 dereceyi buluyor. Sen burada iki dakika durduğunda bile terliyorsun. Düşün ki ben burada 9-10 saat boyunca ayakta duruyorum. Bu sıcaklığa gerçekten can dayanmaz” şeklinde konuştu. BİR MESLEK DEĞİL, BİR DİRENİŞ Her iki usta da zorlu koşullara rağmen işlerini sürdürüyor. Ateş başında geçirilen saatlerin kolay olmadığını belirten çalışanlar, yıllar içinde bu duruma alışsalar da mesleklerinin fiziksel yükünü her gün hissettiklerini vurguluyor. Ustalar, işi sevmenin en büyük motivasyon kaynağı olduğunu dile getiriyor.
 
Geri
Üst