A
Admin
Yönetici
Yönetici
Anadolu’nun dağlık bölgelerinde kendiliğinden yetişen kenger otu, yüzyıllardır hem mutfakta hem de halk hekimliğinde kullanılıyor. Son dönemde ise kilosu 12 bin liraya kadar çıkan kenger sakızı, hem şifası hem de değeriyle dikkat çekiyor. Bitkinin özsuyundan elde edilen kenger sakızı, sınırlı üretimi ve yüksek talep nedeniyle adeta altın değerinde bir ürün hâline geldi.
Kenger sakızı, Doğu ve İç Anadolu’nun dağlık bölgelerinde yetişen kenger bitkisinin gövdesinden toplanıyor. Yaz aylarında gövde kesildiğinde akan süt kıvamındaki özsu, kısa sürede sertleşerek doğal sakız halini alıyor. Üretim sürecinin zahmetli olması nedeniyle kenger sakızı sınırlı miktarda piyasaya sunuluyor.
Sivas bölgesinde kenger sakızının kilogram fiyatı 10.000 – 12.000 TL arasında değişirken, Bitlis ve çevresinde kilogramı yaklaşık 7.500 TL’ye satılıyor. Kısıtlı üretim ve yüksek talep, sakızı altınla yarışır hâle getiriyor.
Kenger sakızı çok yönlü bir ürün olarak öne çıkıyor:
Ağız ve diş sağlığı: Dişleri temizliyor, nefesi ferahlatıyor.
Mide ve sindirim: Gaz, hazımsızlık ve mide rahatsızlıklarını hafifletiyor.
Çene sağlığı: Çene kaslarını güçlendiriyor, diş gıcırdatmayı azaltıyor.
Geleneksel tıp: Baş ağrısı ve bazı mide sorunlarına doğal destek sağlıyor.
Günlük yaşam: Doğal sakız alternatifi olarak çiğneniyor.
Uzmanlar, kenger sakızının tamamen doğal olması ve bitkisel bileşenleri sayesinde antioksidan etkisi sunduğunu, bağışıklığı desteklediğini ve ağız ile sindirim sağlığını koruduğunu belirtiyor. İlk çiğnendiğinde hafif acımsı bir tadı olsa da, kısa sürede aroması yumuşayarak ağızda hoş bir lezzet bırakıyor.
SÖZCÜ
KENGER SAKIZI NASIL ELDE EDİLİYOR?
Kenger sakızı, Doğu ve İç Anadolu’nun dağlık bölgelerinde yetişen kenger bitkisinin gövdesinden toplanıyor. Yaz aylarında gövde kesildiğinde akan süt kıvamındaki özsu, kısa sürede sertleşerek doğal sakız halini alıyor. Üretim sürecinin zahmetli olması nedeniyle kenger sakızı sınırlı miktarda piyasaya sunuluyor.
FİYATI ALTINLA YARIŞIYOR
Sivas bölgesinde kenger sakızının kilogram fiyatı 10.000 – 12.000 TL arasında değişirken, Bitlis ve çevresinde kilogramı yaklaşık 7.500 TL’ye satılıyor. Kısıtlı üretim ve yüksek talep, sakızı altınla yarışır hâle getiriyor.
KULLANIM ALANLARI
Kenger sakızı çok yönlü bir ürün olarak öne çıkıyor:
Ağız ve diş sağlığı: Dişleri temizliyor, nefesi ferahlatıyor.
Mide ve sindirim: Gaz, hazımsızlık ve mide rahatsızlıklarını hafifletiyor.
Çene sağlığı: Çene kaslarını güçlendiriyor, diş gıcırdatmayı azaltıyor.
Geleneksel tıp: Baş ağrısı ve bazı mide sorunlarına doğal destek sağlıyor.
Günlük yaşam: Doğal sakız alternatifi olarak çiğneniyor.
KENGER SAKIZININ FAYDALARI
Uzmanlar, kenger sakızının tamamen doğal olması ve bitkisel bileşenleri sayesinde antioksidan etkisi sunduğunu, bağışıklığı desteklediğini ve ağız ile sindirim sağlığını koruduğunu belirtiyor. İlk çiğnendiğinde hafif acımsı bir tadı olsa da, kısa sürede aroması yumuşayarak ağızda hoş bir lezzet bırakıyor.
SÖZCÜ