A
Admin
Yönetici
Yönetici
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4. Tarım Orman Şurası Sonuç Bildirgesi Programı'nda tarım ve hayvancılıkla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, şuranın çözüm odaklı istişarelere zemin hazırladığını ve bitkisel üretimden hayvan sağlığına kadar geniş bir yelpazede stratejiler belirlendiğini belirtti. Ayrıca, şura kararlarının ülke ve millet için hayırlı olmasını temenni ettiğini vurguladı. ÜRETİM PLANLAMASI VE YENİ DESTEKLEME MODELİ Erdoğan, tarımda üretim planlamasının önemine değinerek, hangi ürünün nerede ve ne kadar üretileceğine karar verdiklerini, çiftçilerin destekleme modellerini bilerek ekim planlarını yapabileceklerini söyledi. Yeni destekleme modelinin de devreye alındığını belirten Cumhurbaşkanı, üretim planlamasının sonuçlarını önümüzdeki üç yıl içinde daha net şekilde göreceklerini ifade etti. TARIM POLİTİKALARI VE YATIRIMLAR Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarım politikalarındaki başarılara dikkat çekti. 2002 yılında 3,8 milyar dolardan 32,6 milyar dolara ulaşan ihracat oranı ve 74 milyar dolara yükselen tarımsal hasıla, Türkiye'nin tarım alanındaki büyümesini gözler önüne serdi. Ayrıca, su kaynaklarıyla ilgili yapılan 3 trilyon 350 milyar liralık yatırımın, Türkiye'nin tarımda sürdürülebilirliğini sağladığını belirtti. ŞURADA ALINAN KARARLAR Cumhurbaşkanı, şurada alınan bazı önemli kararları da açıkladı. Bu kararlar arasında, su ürünlerindeki stratejik ürün listesinin genişletilmesi, yerli üretimle kritik ürün tedarikinin güvence altına alınması, küçükbaş kırmızı et üretimindeki payın artırılması, balıkçılık faaliyetlerinin desteklenmesi ve hayvan ırklarının geliştirilmesi yer aldı. Ayrıca, gıdalardaki antibiyotik ve pestisit kalıntısına karşı etkin mücadele edileceği ve tarımda dijital teknolojilerin kullanılacağı ifade edildi. YENİ TARIM TEKNOLOJİLERİ VE AR-GE MERKEZLERİ Erdoğan, dijital tarım ve ileri tarım teknolojilerine özel bir vurgu yaparak, bir araştırma enstitüsünün kurulacağını ve AR-GE merkezlerinin hayata geçirileceğini belirtti. Bu adımlar, Türkiye'nin tarım alanında küresel rekabetçiliğini artırmayı hedefliyor. Kaynak: Gerçek Gündem