A
Admin
Yönetici
Yönetici
Yaz mevsiminin gözde meyvelerinden çilek, yüksek su oranı ve hassas kabuğu nedeniyle kısa sürede bozulabiliyor. Ancak son dönemde sosyal medyada da sıkça gündeme gelen “ters kavanoz” yöntemi, çileklerin ömrünü uzatmak isteyenler için pratik bir çözüm sunuyor. Dayanıksız yapısı nedeniyle hızla yumuşayan ve küflenmeye başlayan çilekler, doğru koşullarda saklanmadığında yalnızca bir-iki gün içinde tüketilemez hale gelebiliyor. Uzmanlara göre, çileklerin klimakterik yani olgunlaştıktan sonra olgunlaşmaya devam etmeyen meyveler arasında yer alması, onları daha da savunmasız kılıyor. Çilekler artık çöpe gitmeyecek! Bozulmayı geciktirmenin en etkili yollarından biri olarak gösterilen ters kavanoz tekniği, herhangi bir koruyucu maddeye ihtiyaç duymadan, tamamen fiziksel koşulların kontrolüyle çileklerin tazeliğini koruyor. Yöntemin püf noktası ise çilekleri yıkamadan cam kavanoza koymak ve bu kavanozu buzdolabında baş aşağı şekilde saklamak. Sızdırmaz kapaklı cam bir kavanoz, dışarıdan hava girişini engelliyor. Bu da meyvelerin üzerinde oluşabilecek bakteri ve küflerin çoğalmasını yavaşlatıyor. Aynı zamanda buzdolabındaki serin ortam, doğal fermantasyon sürecini baskılıyor. Adım adım uygulanışı Uzmanların önerdiği yönteme göre; İlk olarak çürük ya da çok olgun çilekler ayıklanıyor. Geriye kalan meyveler yıkanmadan dikkatlice cam kavanoza yerleştiriliyor. Kapak sıkıca kapatıldıktan sonra kavanoz, buzdolabında ters şekilde konumlandırılıyor. Tüketim sırasında kavanozun kapağı kısa süreli açılıyor ve yalnızca gerekli miktar çıkarılarak tekrar kapatılıyor. Bu uygulamayla çileklerin orijinal rengi, diriliği ve aroması günler boyunca korunabiliyor. Uzmanlar, yıkama işleminin meyvelerin hassas yapısını daha da zayıflattığını belirterek, yıkamanın yalnızca tüketim öncesinde yapılmasını tavsiye ediyor. İsrafı azaltıyor, lezzeti koruyor Bu basit yöntem sayesinde çilekleri çöpe atmadan tüketmek mümkün hale geliyor. Özellikle yaz aylarında sıkça tüketilen bu meyvenin ömrünü uzatmak, hem bütçeyi hem de israfı azaltma açısından önemli bir avantaj sağlıyor. Ters kavanoz tekniğiyle hem lezzetli hem de daha dayanıklı çilekler mutfağınızda yerini alabilir. (Sözcü)