A
Admin
Yönetici
Yönetici
Yapay zekadan her sabah tavsiye alan Allan, eldeki eşyaları sattı, unutulmuş hesaplarını kontrol etti ve borcunu adım adım kapattı. Süreci TikTok’ta paylaştı, eBay'de karpuz bile sattı. BORCUNA YAPAY ZEKA DESTEĞİ ABD’nin Delaware eyaletinde yaşayan emlak danışmanı ve içerik üreticisi Jennifer Allan, 23.000 dolara ulaşan kredi kartı borcu nedeniyle finansal ve psikolojik baskı altındaydı. Borcun bir kısmı ona ait olmasa da sorumluluğu üstlenen Allan, çözüm arayışında ChatGPT’yi kullanmaya karar verdi. 30 GÜN BOYUNCA CHATGPT'YE DANIŞTI Jennifer Allan, bir ay boyunca her sabah ChatGPT’ye yazarak para kazanma ve tasarruf yöntemleri hakkında öneriler aldı. Bu önerileri günlük görevler hâline getirerek uyguladı. Sürecin tamamını TikTok üzerinden takipçileriyle paylaştı. Artı49’un haberine göre; yapay zekanın ilk önerileri evdeki abonelikleri iptal etmek, kullanılmayan eşyaları satmak ve evdeki malzemelerle yemek hazırlamak gibi basit adımlardan oluşuyordu. Ancak dikkat çeken fikirlerden biri borcunu bir sanat eserine dönüştürmesiydi. KARPUZ ÜZERİNE YAZILAN BORÇ RAKAMI ChatGPT’nin yönlendirmesiyle Jennifer, kredi kartı borcunun tamamını bir karpuzun üzerine yazdı. Bu görseli “borç sanatı” adı altında eBay'de satışa çıkardı. Görsel 51 dolara alıcı buldu ve sosyal medyada hızla yayıldı. Jennifer, bu süreçte Venmo hesabında unutulmuş 100 dolar buldu. Eşi ise eski bir yatırım hesabında 10.200 dolarlık birikim olduğunu fark etti. Bu beklenmedik gelişmeler, borç ödeme sürecini hızlandırdı. TOPLAM 12 BİN DOLARLIK BORÇ KAPANDI 30 günlük süreçte toplamda 11.000 dolarlık ek gelir elde eden Allan, 12.078 dolarlık borcunu kapattı. Böylece toplam kredi kartı borcunun yarısından fazlasını sadece bir ayda ödemeyi başardı. Jennifer Allan süreci şu sözlerle özetledi: “Daha önce borçlarımı görmek bile istemiyordum, şimdi her gün onlarla ilgileniyorum.” Ayrıca ChatGPT’nin sunduğu fikirlerin sadece finansal değil, zihinsel düzen sağlamada da etkili olduğunu belirtti. UZMANLARDAN UYARI: DESTEKLEYİCİ AMA YETERLİ DEĞİL Finans uzmanları, yapay zekanın bireylerin finansal kararlarında destekleyici bir rol oynayabileceğini kabul ediyor. Ancak uzman Noelle Carter, “AI, güçlü bir araç olabilir ama profesyonel bir finans danışmanının yerini alamaz” ifadesini kullanarak dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. (SÖZCÜ)