A
Admin
Yönetici
Yönetici
Milli Eğitim Bakanlığı ve WWF iş birliğiyle yürütülen Doğa Öncüleri Projesi kapsamında, Büyükçekmece İlçesi’nde yer alan Şehit Şirin Diril Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu ortaokul öğrencileri, Fen Bilimleri Öğretmeni Esma Cerenci Seyhan danışmanlığında anlamlı ve verimli bir projeye imza attı. doğa için önemli bir adım attı. Yürütülen çalışmalarla, öğrenciler Büyükçekmece Gölü’nün biyoçeşitliliğini anlamak, tehdit altında olan türleri koruma altına almak ve ekosistem üzerindeki insan etkilerine dikkat çekmek için bilimsel araştırmalar ve saha gözlemleri gerçekleştirdi. İstanbul’un içme suyu kaynaklarından biri olan Büyükçekmece Gölü, sadece bir su kaynağı değil; aynı zamanda birçok canlıya ev sahipliği yapan eşsiz bir ekosistemi oluşturuyor. Göçmen kuşların önemli duraklarından biri olan bu gölde, sulak alanların sunduğu zenginlik sayesinde pek çok tür yaşamını sürdürüyor.Ancak, gölde sadece yaygın türler değil, nesli tehlike altında olan canlılar da bulunuyor. Bu hassas ekosistem, insan etkisi, kirlilik ve iklim değişikliği nedeniyle giderek daha fazla tehdit altında. Büyükçekmece Gölü’nün korunması, hem İstanbul’un su kaynaklarının devamlılığı hem de bu değerli canlıların yaşam alanlarının sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıyor.Bu eşsiz ekosistem için farkındalık yaratmak ve koruma çalışmalarını güçlendirmek, doğa ile uyum içinde bir gelecek için hepimizin sorumluluğu. Eğlence ile öğrenim Büyükçekmece Gölü’nün ekolojik önemini daha iyi kavramak ve farkındalık oluşturmak amacıyla öğrenciler, sahada detaylı incelemeler yaparak gölde yaşayan canlıları araştırdı. Bilimsel gözlemlerini okullarına taşıyan genç doğa koruyucuları, biyoçeşitliliğin korunması için farkındalık yaratmak adına çeşitli sunumlar gerçekleştirdi.Bununla da yetinmeyen öğrenciler, öğrenmeyi eğlenceli hale getirmek için Büyükçekmece Gölü Biyoçeşitliliği Oyunları Şenliği düzenledi. Bu etkinlik kapsamında, gölde yaşayan canlı türlerini daha iyi öğrenmek ve öğretmek amacıyla eğitsel kutu oyunları tasarlayarak arkadaşlarına oynattılar. Büyük ilgi gören bu oyunlar sayesinde öğrenciler, eğlenerek öğrenmenin keyfini yaşadı ve ekosistemi korumanın önemini daha iyi kavradı. Büyükçekmece Gölü Biyoçeşitlilik Atlası ile Geleceğe Bir Adım Proje kapsamında öğrencilerle birlikte Büyükçekmece Gölü Biyoçeşitlilik Atlası ve Haritası hazırlayan Fen Bilimleri Öğretmeni Esma Cerenci Seyhan, projenin yalnızca bir araştırma çalışması olarak kalmayıp ilçe genelinde yaygınlaştırılmasını hedeflediğini belirtti.Ekolojik okuryazarlık bilincinin erken yaşta kazanılmasının önemine vurgu yapan Seyhan, hazırladıkları atlas ve haritanın , öğrencilerin doğal yaşamı daha yakından tanımalarına yardımcı olacağını, bölgedeki türlerin korunmasına yönelik farkındalık oluşturacak güçlü bir kaynak niteliği taşıdığını belirtti. Doğa ile iç içe öğrenme süreci, sadece bir eğitim aracı olmanın ötesinde, gelecek nesillerin ekosisteme sahip çıkmasını sağlayacak önemli bir adım olarak görülüyor.