A
Admin
Yönetici
Yönetici
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) akademisyenleri, arı ekmeğinin endüstriyel ve tıbbi alandaki potansiyelini keşfederek, ABD’den patent aldı. Bu yenilikçi buluş, hem sağlık sektöründe hem de sanayi alanında kullanılabilecek önemli bir gelişme olarak öne çıkıyor. Buluşun Ardındaki Bilimsel Ekip ve Geliştirdiği Teknoloji Bursa Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aycan Yiğit Çınar, Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökçe Taner, Polimer Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meral Akkoyun Kurtlu ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Doktoru Doç. Dr. Faruk Toktaş’ın ortak çalışmasıyla geliştirilen buluş, "Arı Ekmeği Vasıtasıyla Antimikrobiyal Aktivitesi Geliştirilmiş Polimer Biyokompozitler ve Bunların Üretim Yöntemi" başlığı altında patentlendi. Buluş, önce Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş, ardından ABD'den de onay alarak uluslararası alanda büyük bir başarıya imza atmıştır. Biyokompozit Nanoliflerin Potansiyeli Arı ekmeğinden elde edilen biyokompozit nanolifler, sağlık sektöründe çeşitli uygulamalar için önemli bir yer tutabilir. Özellikle yapay damarlar, protezler, doku destek materyalleri, kanama durdurucular ve yara enfeksiyonlarıyla mücadele eden bakım ürünlerinde kullanılabilecek bu buluş, tıbbi alanda devrim niteliğinde bir gelişme sunuyor. Ayrıca, immünsüpresif ya da organ nakli hastalarına yönelik de kullanılabilecek biyokompozitler, daha geniş bir tedavi yelpazesi için umut vaat ediyor. Bursa Teknik Üniversitesi'nin Bilimsel Başarısı BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, akademisyenlerin uluslararası patent almasının üniversitenin bilimsel üretkenliği ve yenilikçilik odaklı çalışmalarının bir sonucu olduğunu belirtti. Çağlar, “Araştırma, geliştirme ve yenilikçilik odaklı bu başarılar, üniversitemizin vizyonu, bilimsel üretkenliği ve topluma katkı hedeflerinin en somut göstergelerindendir” dedi. Bilimsel Araştırmaların Topluma Katkısı Bursa Teknik Üniversitesi'nin bu başarısı, sadece akademik dünyada değil, aynı zamanda toplumun sağlık ve sanayi alanlarında da önemli bir katkı sağlıyor. Arı ekmeğinin biyokompozit materyallerde kullanılması, hem yerel hem de global sağlık sorunlarına yönelik çözüm önerileri sunuyor. Bu buluş, üniversitenin araştırma kapasitesini uluslararası alanda bir kez daha gözler önüne serdi.