A
Admin
Yönetici
Yönetici
2025-YKS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte üniversite adayları için tercih süreci başladı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), tercihlerin 1-13 Ağustos tarihleri arasında ösym resmi adresi üzerinden yapılabileceğini duyurdu. 27 YENİ BÖLÜM TERCİHE AÇILDI Bu yıl Türkiye genelinde yaklaşık 100 üniversitede, çağın gerekliliklerine uygun olarak 3 lisans ve 24 ön lisans programı olmak üzere toplam 27 yeni bölüm açıldı. Açılan yeni programlar; yapay zeka, dijital tarım, yeşil enerji ve sağlık teknolojileri gibi alanlara odaklanıyor. TERCİH SÜRECİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Adayların, tercihlerini oluştururken ilgi alanlarını, yeteneklerini ve iş gücü piyasasını göz önünde bulundurması öneriliyor. Liste hazırlanırken en çok istenen programlar en üst sıralara yazılmalı. Adayların tercihlerini puana değil sıralamaya göre yapmaları gerektiği belirtiliyor. KONTENJAN SAYISI 900 BİNİN ÜZERİNDE Bu yıl yükseköğretim kurumlarında toplam 909 bin 190 kontenjan bulunuyor. Bu sayıya okul birincileri, 34 yaş üstü kadınlar, depremzede adaylar, şehit ve gazi yakınları için ayrılan kontenjanlar da dahil. DEPREMZEDE VE ÖZEL GRUPLAR İÇİN AYRICALIKLI KONTENJANLAR 6 Şubat depremlerinden etkilenen 11 ilde ikamet eden adaylar için özel kontenjan uygulaması bu yıl da devam edecek. Ayrıca 34 yaşını doldurmuş kadınlar ve şehit/gazi yakınları için de belirli programlarda ek kontenjanlar ayrıldı. Bu uygulama önümüzdeki yıl sona erecek. YENİ AÇILAN BÖLÜMLER HANGİLERİ? Yeni açılan bölümler arasında “Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği”, “Doğa Koruma ve Biyoçeşitlilik Yönetimi”, “Dijital Sağlık Sistemleri Teknikerliği”, “Talaşlı Üretim Teknikerliği” ve “Yenilenebilir Enerji Teknikerliği” gibi alanlar yer alıyor. TERCİH SAYISI SINIRLI, STRATEJİK YERLEŞİM ÖNEMLİ Adaylar en fazla 24 tercih yapabiliyor. Listenin üst sıralarına puan yeterliliği düşünülmeden en çok istenen bölümler yazılmalı, ancak kesinlikle kayıt olunmak istenmeyen programlar tercih listesine eklenmemeli. BAŞARI SIRALAMASI ŞARTI BU YIL DA UYGULANACAK Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik gibi bölümler için başarı sıralaması koşulu bu yıl da geçerli. Örneğin, tıp için en düşük 50 bin, hukuk için 100 bin sıralama şartı aranıyor. TERCİH DANIŞMANLIĞI VE ÜNİVERSİTE FUARLARI Milli Eğitim Bakanlığı, tercih sürecinde öğrencilere rehber öğretmenler ve psikolojik danışmanlar aracılığıyla destek verecek. Ayrıca üniversiteler, adaylara yönelik tanıtım fuarları düzenleyecek. KAYIT VE EK YERLEŞTİRME TARİHLERİ Bir programa yerleşen adaylar için kayıt işlemleri 1-5 Eylül, elektronik kayıtlar ise 1-3 Eylül arasında yapılacak. Boş kalan kontenjanlar için ek yerleştirme süreci, üniversitelerin bildirimlerinden sonra ÖSYM tarafından yürütülecek. TRT HABER