A
Admin
Yönetici
Yönetici
Gaz çıkarmak birçok kişi için utanç kaynağı olabilir; ancak bu durum aslında sağlıklı bir sindirim sisteminin göstergesidir. Vücudumuz bazı karbonhidratları sindiremediği için bağırsak bakterileri devreye girer ve gaz üretir. Peki, günlük hayatımızda sıkça tükettiğimiz hangi yiyecekler bu gaz oluşumunu artırıyor? İşte BBC ve NHS kaynaklarına dayanan 8 sürpriz gıda… YAĞLI YİYECEKLER Yağlı yiyecekler sindirimi yavaşlatır, midede uzun süre kalmaları gazın kötü kokmasına neden olur. Özellikle yağlı etler, sülfür içeren metiyonin amino asidi bakımından zengindir. Bu da gazın çürük yumurta kokusuna benzemesine yol açar. BAKLAGİLLER Fasulye ve mercimek gibi baklagiller, sindirimi zor olan rafinoz içerir. Bağırsak bakterileri bu şekerleri parçalayarak hidrojen, metan ve sülfürlü gazlar oluşturur. Gazdan şikâyet edenlerin tüketimini sınırlaması önerilir. YUMURTA Yumurta genellikle gaz yapmaz diye bilinir; ancak metiyonin içeriği nedeniyle diğer gaz yapan yiyeceklerle birlikte tüketildiğinde kötü kokulu gazlara yol açabilir. Ayrıca yumurtaya karşı intoleransı olanlarda gaz problemi yaşanabilir. SOĞAN, SARIMSAK VE PIRASA Soğan, sarımsak, enginar ve pırasa gibi sebzeler fruktan adı verilen karbonhidratlar içerir. Bunlar bağırsakta fermente olarak gaz ve şişkinliğe neden olur. SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 65’i laktoz intoleransına sahip. İnek ve keçi sütünden elde edilen ürünler bu kişilerde sık sık gaz ve şişkinlik yapar. BUĞDAY VE TAM TAHILLAR Buğday, arpa, çavdar gibi tahıllar hem fruktan hem lif içerir. Glüten intoleransı olanlarda ise gaz ve şişkinlik sorunu artabilir. BROKOLİ, LAHANA VE BRÜKSEL LAHANASI Yüksek lif içeriğiyle sağlıklı kabul edilen bu sebzeler, tam sindirilemediği için bağırsak bakterilerinin gaz üretimine katkı sağlar. Sülfür içerdiğinden gaz kokusu da yoğunlaşabilir. MEYVELER Elma, armut, mango gibi fruktoz açısından zengin meyveler bazı kişilerde sindirim zorluğuna yol açarak gaz oluşturabilir. Fruktoz intoleransı laktoz kadar yaygın olmasa da etkisi ciddi olabilir. GAZLA MÜCADELE İÇİN ALTIN ÖNERİLER Gaz şikâyetiniz varsa lifli gıdaları tüketmeye yavaş başlayın. Su tüketiminizi artırmak kabızlığı ve dolayısıyla gazı azaltır. Uzmanlar nane çayını gaz giderici olarak tavsiye ediyor. Ayrıca gaz yapıcı yiyecekleri ölçülü tüketmek yaşam kalitenizi artıracaktır. Gaz genellikle zararsızdır; ancak aşırı, kötü kokulu veya ağrılı gaz durumunda sindirim sistemi hastalıkları ihtimaline karşı uzman görüşü almak önemlidir. Kaynak: Sözcü