A
Admin
Yönetici
Yönetici
Muğla’da uzun süredir kullanılmayan tarım arazileri, yeni bir proje sayesinde yeniden üretime açıldı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yürüttüğü “Enginar Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi” kapsamında atıl durumdaki tarlalarda deneme amaçlı dikilen hibrit enginar fideleri beklenenden çok daha yüksek verim sağladı. Yüzde 75 Hibe Desteğiyle 46 Bin Fide Dağıtıldı Proje kapsamında toplam 46 bin 456 adet hibrit enginar fidesi, yüzde 75 oranında hibe desteğiyle 21 üreticiye ulaştırıldı. Üreticiler, kısa sürede tonlarca enginarı hasat ederek önemli bir gelir kapısı oluşturdu. Verim Geleneksele Göre 10 Kat Arttı Hasadı yapılan enginarların bir kısmı doğrudan semt pazarlarında satışa sunulurken, kalan ürünler paketlenip salamura haline getirilerek raflara taşınıyor. Hibrit üretim modeli sayesinde geleneksel yöntemlere kıyasla verim 10 kata kadar yükseldi. Muğla’nın İklimi Enginar İçin Elverişli Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Seyfettin Baydar, bölgenin iklim ve toprak yapısının enginar yetiştiriciliği için son derece uygun olduğunu belirtti. Baydar, “Üretimi çeşitlendirerek kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın gelirini artırmayı hedefliyoruz. İl genelinde enginarı işleyen üç tesisimiz bulunuyor, bu da pazarlama açısından büyük avantaj sağlıyor” dedi. Tarım Arazilerinin Boş Kalmaması Hedefleniyor Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında, bir karış toprağın bile boş kalmaması amaçlanıyor. Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Sebze ve Seracılık Birim Koordinatörü Ezgi Çoban, hibrit üretim sayesinde hem verimin hem de üreticilerin gelirinin arttığını vurguladı. Köylülerin Yeni Geçim Kaynağı Oldu Muğla’da atıl arazilerde başlayan enginar üretimi, bölge çiftçileri için sürdürülebilir ve kazançlı bir iş kolu haline geldi. Hasadın başlamasıyla birlikte üreticiler, yeni sezondan umutlu bir şekilde bekleyişlerini sürdürüyor. (Sözcü)