BM Açıkladı: 2024 en fazla yardım çalışanının hayatını kaybettiği yıl oldu!

A

Admin

Yönetici
Yönetici
Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA), 2024’te 383 insani yardım çalışanının öldüğünü ve bunun bir yıl içinde kayıtlara geçen en yüksek rakam olduğunu açıkladı. UNOCHA, bu bilgiyi 19 Ağustos Dünya İnsani Yardım Günü kapsamında yaptığı yazılı açıklamada duyurdu.

SAYILARIN ARTIŞI VE ETKİLERİ

Açıklamada, ölenlerin çoğunun görev başındaki yerel personel olduğu belirtilirken, "Ölen insani yardım çalışanlarının çoğu, toplumlarına hizmet veren yerel personeldi. Bu insanlar görevleri başındayken veya evlerinde saldırıya uğradı. Geçen yıl 308 yardım çalışanı daha yaralandı, 125’i kaçırıldı ve 45’i gözaltına alındı." ifadeleri kullanıldı. 2024’te ölümler 2023’e kıyasla yüzde 31 arttı. Ölenlerin 181’i Gazze’de, 60’ı ise Sudan’daki çatışmalarda hayatını kaybetti.

2025 TRENDİ VE UYARILAR

UNOCHA, yardım çalışanlarına yönelik şiddetin 2024 yılında 21 ülkede artış gösterdiğini vurguladı. 2025 yılının ilk 8 ayında bu eğilimin tersine dönmediği belirtilirken, 14 Ağustos itibarıyla 265 yardım çalışanının öldüğü açıklandı. Açıklamada, "İnsani yardım çalışanlarına, varlıklara ve operasyonlara yönelik saldırılar, uluslararası insani hukuku ihlal ediyor. Bu durum, savaş ve afet bölgelerinde mahsur kalan milyonlarca insanın yaşam kaynaklarını baltalıyor." denildi.

BM’DEN HESAP VEREBİLİRLİK ÇAĞRISI

BM Güvenlik Konseyi’nin Mayıs 2024’te kabul ettiği 2730 sayılı karara atıfta bulunularak, çatışma taraflarının ve üye ülkelerin insani yardım çalışanlarını koruma yükümlülüğü teyit edildi. Ancak açıklamada, bu konuda yaygın bir hesap verebilirlik eksikliğinin devam ettiği kaydedildi.

UNOCHA yetkilisi Tom Fletcher, saldırıların hizmet verdikleri insanlara yönelik olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: "Bu ölçekte, hiçbir hesap verme sorumluluğu olmadan gerçekleştirilen saldırılar, uluslararası eylemsizlik ve ilgisizliğin utanç verici bir göstergesidir. İnsani yardım topluluğu olarak, güç ve nüfuz sahibi olanların insanlık için harekete geçmesini, sivilleri ve yardım çalışanlarını korumasını ve faillerden hesap sormasını bir kez daha talep ediyoruz. Yardım çalışanlarına yönelik şiddet kaçınılmaz değil, son bulmalı."

Geri