A
Admin
Yönetici
Yönetici
Mermeri delen suyun şiddeti değil, sürekliliğidir. Bir damladan ne olur ki diye düşünme, belki de mermeri delecek son damlasındır. Büyük yollara küçük adımlarla başlanır. Her adım hedefe varamaz ancak hedefe varmak için her seferinde bir adım atmak gerekir. Biliyor musunuz, bazen koca bir sofrada sadece bir tutam tuz olursunuz. Ne malzemeleri hazırlayan, ne ocağın altını yakan ne de çorbayı pişiren sizsinizdir… Ama biri gelir bir şeyin eksik olduğunu söyler. Bit tutam tuz. Çorbaya tat veren, lezzet veren, eksikliği her kaşıkta fark edilen, bir tutam tuz. O çorba ile karıştırıldığınızda her ne kadar görünmeyecek olsanız da arkanızda bıraktığınız tat her lokmada hissedilecektir. Bugünlerde hepimiz büyük işler peşindeyiz. Gözle görülür, ‘like’ almaya aday, alkışla ödüllendirilir şeylerin derdindeyiz… Herkes tarafından takdir edilmeyi beklenen davranışların ve görünür olmanın hesabını yapıyoruz. Oysa bazen sadece insanlara tebessüm etmek, bir selam vermek, “Seni önemsiyorum” demek bile çok şeyi değiştirir. Ama bunu fark etmiyoruz. Çünkü bu davranışlar bize küçük geliyor, bize sosyal statü kazandırmıyor. Hâlbuki büyük olan her şey, küçük bir şeyle başlıyor. Koskoca bir ağaç bile minicik bir tohumdan çıkmıyor mu? Ya da bir şehir… Bir tuğla koymadan bina olur mu? İşte çorba da öyle… Onca malzeme, onca emek… Ama bir tutam tuz eksikse, tat yok. O yüzden küçüğü küçük görmemek lazım. Bakın, Yunus Emre ne güzel demiş: “Ben gelmedim dava için, benim işim sevi için.” Ne kadar sade ama ne kadar derin… Sevgiyle yapılan her iş, büyük olur. Yaptığınız iş belki kimsenin dikkatini çekmez. Ya da Allah bilmiyor mu? Bu bile yeter. Ki Yüce Allah “Kim zerre miktarı hayır yapmışsa onu (karşılığını) görür. Kim de zerre miktarı şer işlemişse onu (karşılığını) görür.” (Zilzâl Suresi, 7-8. Ayetler) buyurmaktadır. Maalesef bazen insanlar iyilik yapmayı da gösterişe çeviriyor. Bir yardım yapılıyor ama hemen sosyal medyada… Ama gerçek iyilik sessiz olur. O kadar sessiz ki, belki kimse bilmese de olur. Ama kalpte bir yer sıcak kalır. Tıpkı tuz gibi… Tadını belli etmez ama yemeğin anlamı ondadır. Bir çorbanın tuzu olun. Çok olmanıza gerek yok. Her şeye sahip olmanıza da gerek yok. Ama katkınız olsun. Bir insanın gülümsemesinde, bir çocuğun sevincinde, bir yaşlının duasında adınız geçsin. Çünkü unutmayın, bazen dünyayı değiştirmeniz gerekmez. Bir insanın günü güzelleşsin yeter. Sevgiyle yapılan her şey değerli. Ama sevgiyle, gösterişsiz, beklentisiz… Tuz gibi... Ne rengi var, ne şekli… Ama eksikliği hemen anlaşılan bir tutam tuz olmak… Her gün büyük işler yapamayabiliriz. Her zaman alkış almayabiliriz. Ama küçük bir katkımız olabilir. Bir çorbanın tuzu gibi… Sessiz, sade ama anlamlı… Varsın kimse bilmesin… Bir yerde bir şeyin eksikliğinin sizinle tamamlandığını bilmeniz bile hayatta var olmanızın anlamına katkı sağlayacaktır. Bugün dünyanın geldiği noktaya baktığımız zaman zulmün her tarafımızı kuşattığına şahit oluyoruz. Bombaların altında can veren çocukların, insanların zulmün bütün tonlarıyla katledilişine maalesef seyirci kalıyoruz. İnsan olmanın gayesini unutmuş gibi yaşıyoruz. İsrail tarafından 16 Mart 2003 yılında Filistin’de katledilen Rachel Corrie’nin “Zulüm bizdense ben bizden değilim” deyişi kendini insan hisseden herkesin nerede konumlanması gerektiğinin en diri örneklerinden biridir. Tek başına olsa bile benden bir şey olmaz demeden insanlık çorbasında bir tutam tuz olarak yerini aldı. Bugün ben de sizden çok fazla bir şey beklemiyorum aslında. Buradan attığımız sloganlar, yaptığımız eylemler zulmün dinmesine engel olmuyor. Zulmün dinmesi için yapılabilecek en doğru ve yerinde eylem ona giden yolların önünün kesilmesidir. Bu da ancak zulme destek veren ürünlerin boykot edilmesi ile mümkün olur. Ben almazsam ne olur ki diye düşünme ve herkesin çorbada bir tutam tuz kadar yeri vardır. İnsanlık çorbasına tat verecek bir tutam tuz olabileceğinizi unutmamanız dileğiyle Mübarek Kurban Bayramınızı Gazze’nin, Filistin’in, Doğu Türkistan’ın ve mazlumların zaferine, insanlığın dirilişine, ümmetin birliğine vesile olması umuduyla kutluyorum. Selam, dua ve muhabbetle…