Binlerce yıllık tarih teknolojiyle buluştu, görenleri büyüledi

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Kommagene Uygarlığı'nın beş büyük kentinden biri olan ve köklü geçmişiyle dikkat çeken Perre Antik Kenti’nde Adıyaman Valiliği İl Özel İdaresi’nin finansmanıyla ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi’nin katkılarıyla yürütülen “canlandırma projesi” kapsamında antik dönem yaşamı yeniden kurgulandı. Yapay zeka desteğiyle hazırlanan projede, 1800 yıl önce kullanılan kollu pres yöntemiyle üzüm işleme sahnesi, 71 basamaklı mezar odasında hologram gösterimi, taş kesim ocağında antik vinç sistemi ve Roma Çeşmesi çevresinde düzenlenen yürüyüş yolları canlandırılarak ziyaretçilerin deneyimine sunuldu. ZİYARETÇİLERİ HOLOGRAMLARLA KARŞILAYAN ANTİK MEZAR ODALARI Perre Antik Kenti’ni ziyaret edenler, girişte üç boyutlu hologram teknolojisiyle hazırlanan üç odalı mezar sahneleriyle karşılanıyor. Proje, özellikle nekropol alanında dönemin cenaze ritüelleri, mezar yapım teknikleri ve ölen kişilere dair bilgiler gibi tarihsel detayları aktarırken, üretim alanlarında ise antik çağlarda kullanılan taş işleme tekniklerini yeniden canlandırıyor. Taş kesim sahasında yer verilen antik vinç sistemi, o dönemin mühendislik becerilerini gözler önüne seriyor. “TARİHİ DAHA ANLAŞILIR VE İLGİ ÇEKİCİ HALE GETİRDİK” Açılışta konuşan Adıyaman Valisi Osman Varol, Perre Antik Kenti’nin kentin en önemli turizm destinasyonlarından biri olduğunu belirtti. Varol, “Bu canlandırma projesiyle antik kentte medeniyetin en parlak dönemlerine ait yaşamın belirli yönlerini yeniden canlandırmayı amaçladık. Ziyaretçilere, antik dönemin gündelik yaşantısını, üretim tekniklerini ve ölüm kültürünü modern hologram teknolojileriyle anlatıyoruz. Amacımız, bu eşsiz mirası daha etkili ve ilgi çekici bir yöntemle sunarak hem tarih bilincini artırmak hem de Adıyaman’ın turizm potansiyelini daha da geliştirmek” dedi. BİLİMSEL DESTEKLE YÜRÜTÜLEN PROJE Adıyaman Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kahraman Yağız da projeye akademik destek veren isimlerden biri. Yağız, Perre Antik Kenti’nin tarihi ve arkeolojik açıdan taşıdığı öneme dikkat çekerek, bu tür projelerin bölge tarihine ışık tuttuğunu ve halkla buluşmasını sağladığını vurguladı.

Geri