A
Admin
Yönetici
Yönetici
EGE TELGRAF- Ege Telgraf ekranlarında Gündem Özel programının konuğu olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir’de ve tüm Türkiye’de meydana gelen yangınlarla alakalı açıklamalarda bulundu. Başkan Tugay, çözümleri anlattı atılması gereken adımları vurguladı ve önemli mesajlar verdi. “Yangınlar sonucu İzmir’de tüm ülkede birçok yeşil alan kül oldu. Önlemler için daha hızlı çözümler üretilemez mi?” “Yangınların sebebi iklim krizi ve kuraklık. Ağaçlar, otlar inanılmaz kuru bir durumda. Yine iklim krizi sebebiyle anormal sıcaklıklar yaşıyoruz. Bu ortamda yangının çıkması bir kıvılcıma bakıyor. Elektrik direkleri üzerindeki seramik başlıklar fazla sıcaktan patlıyor, yere düşüyor ve yerdeki otlar tutuşuyor. Anız yakanlar, mangal yakanlar yangına sebep olabiliyor. Yangın başladıktan sonra erken müdahale edilmesi gerekiyor. Bazı durumlarda da havanın rüzgarlı ve kurak olduğu zamanlarda durdurulamıyor. Siz durdurana kadar yangın hızlıca yayılıyor. Böyle yangınlarla başa çıkmak çok kolay değil. Şunu herkesi idrak etmesi lazım bu işler eskisi gibi değil. Bu kadar fazla sayıda yangın çıktı ve beş gün içerisinde 26 bin hektar alanımız yandıysa bunların üzerine düşünülmeli. Bu öyle basit görülebilecek bir konu değil. Eskiden yangın söndürmek için alınmış önlemler şimdi yeterli değil. Basit ama çok kıymetli bir uygulamamız var geçen dönemde başladı bir önceki dönem belediye başkanımıza teşekkür ediyorum. Kendisi ‘benim yaptığım şeyler bozuluyor’ diyor. Bozmuyoruz yaptığınız iyi şeylere devam ediyor. Bu da onlardan biridir. Özellikle vurgulayarak teşekkür ediyorum Tunç Soyer’e ve arkadaşlarına. Geçen dönem köylere yangın tankeri dağıtma çalışmasını başlattıkları için teşekkür ediyorum biz de bu dönem bu uygulamaya devam ediyoruz. İzmir’in köylerinde birer tane tanker var. Biz bunun çok faydasını gördük. Yapmamız gereken en önemli şeylerden biri erken tespit ve erken müdahale. Bir başka sorun ise karadan ulaşılamayan alanlar. Havadan söndürme kapasitesinin artırılması lazım. ‘Gece söndüremiyoruz’ diye bir cümle kurulmaması lazım artık. Türkiye son zamanlarda savunma sanayisinde gurur duyulan bir ülke biz de gurur duyuyoruz. Endonezya’ya savaş uçağı satıyoruz çok güzel ama yangın söndürme uçağı da yapalım. İlla Rusya’dan uçak mı kiralayalım. 20 yıl önceki yangınla bugünkü yangın aynı değil. Bugün artık felaketler yaşıyoruz. Bende çok istiyorum bu insanlar yangına sebep olmasın ama yapıyorlar. Sabotaj deniliyor ama olay dikkatsizlik, dengesizlik” “Eskiye göre çok daha fazla yangın söndürme kapasitemiz olması lazım. İtfaiye er sayımızı artırdık. 120 itfaiye eri aldık. Yeni itfaiye araçları alımı için o süreci başlattık. Bu da onay bekleyen konu. İçlerinde arazi koşullarını söndürmeye uygun araçlar olacak. Yangın söndürme teknolojisiyle ilgili dünyanın neresinde ne varsa onu öğrenmeliyiz. İçinde bulunduğumuz bu cendereden bizi sadece bilim çıkaracak. Bilim adamlarının önünde saygıyla eğilip onları el üstünde tutalım. Başkasında ilim bilim dilenmek yerine kendi bilim insanlarımıza yönelelim. Bakıyorsunuz üniversitelerde siyaset, milli eğitimde siyaset böyle bir ortamda olmuyor bu. Milletimizin popülist siyasi söylemler yerine ülkenin sorunlarını çözecek bütün milleti kucaklayacak anlayışlara prim vermesi lazım. Bu çağrım herkese. Kendi parti içi siyasetimizde de acayip bir şey var ülke siyaseti de öyle. Bu çok can yakıcı bir şey. Yangın, ekonomik kriz, ne derseniz deyin. Herkes kendine gelsin. Artık kredimiz, süremiz bitti. Gerçek bilim insanlarına sahip çıkma zamanıdır. Şovmenlerle olacak iş değil”