Başkan Tugay, yerel yönetimler gündemini değerlendirdi: "Yeni başarısızlıklar yaşarız"

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
EGE TELGRAF-İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Bayraklı Sevgi Yolu ve çevre sokaklarını kapsayan yağmur suyu şebeke hattının temel atma töreninin ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yerel yönetimlerde sistem değişikliğinin mesajını vermesiyle ilgili olarak açıklamalarda bulunan Başkan Tugay, “Pek çok şey konuşuluyor ama kesinleşmiş yasa taslağını görmek lazım” dedi. “YENİ BAŞARISIZLIKLAR YAŞARIZ” Taslağın ardından muhalefetin itirazlarıyla bazı şeyler değiştirilebildiğini söyleyen Tugay, “Bahsedilen şeyler yerel yönetimlerden yetkinin alınması merkezi yönetime verilmesi. Burada bir memur olarak atanmış valiye bu yetkilerin verilmesi elbette ki doğru değil. Halkın oylarıyla seçtiği belediye başkanları ve belediye meclis üyeleri dururken bunu doğru bulamayız. Burada konuşmaya devam etmek doğruyu anlatmaya devam etmek lazım. Nihai halini görmeden çok fazla yorum yapmak istemem açıkçası. Genel anlamda yerel yönetimlerin şu andakinden daha fazla yetki sahibi olması gerektiğinde daha fazla kaynak sağlanması gerektiğini ve merkezi yönetimin yerel sorunlarla başa çıkma konusunda pek başarılı olamadığını ve bu yüzden yerel yönetimlere daha fazla yetki tanındığını söylemek isterim. Dünyada her yerde yerel yönetimler daha fazla yetkilendiriliyor ve güçlendiriliyor. Biz herkesin gittiği yönün tersine gidersek muhtemelen yeni başarısızlıklar yaşarız” dedi. “VALİLERİN MAAŞI 70 BİN LİRA” İzmir’de son günlerdeki bir diğer gündem İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı üç iştirakte devam eden toplu iş sözleşmesi süreci. Tugay konuyla ilgili olarak “Herkesin karşısındakini anlaması lazım” dedi ve “Çalışan arkadaşlarımızın beklentilerini anlıyorum. Diğer işçiler ne kadar ücret alıyor ülkemizde bu konunun örnekleri nedir bunlara bakmak gerekir. Valilerin maaşlarının ortalama 70 bin lira olduğunu herkesin hatırlaması lazım. Böyle bir durumda talep edilen rakamlar çok yüksek” diye konuştu. “SORUMSUZLUK OLUR” “Eğer İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesi bu rakamları karşılamaya yetmiyorsa nasıl kabul edebiliriz” diyen Tugay, daha önce sarfettiği sözleri hatırlatarak “Bu sorumsuzluk olur. Ben bu sorumsuzluğun daha önce yapıldığını ifade ettim. Ben aynısını yapamam” ifadelerini kullandı. “ÇALIŞANLARIMI SEVİYORUM” Açıklamalarına devam eden Tugay, “Ben çalışanlarımı seviyorum ama belediyenin bütçesini yürütmemiz lazım. Bir yandan maaş ödememiz bir yandan borç ödememiz bir yandan da halka hizmet etmemiz lazım. Bütün bunların dengede devam etmesi şart. Bunu karşılayacak bir rakamı kabul edebiliriz” dedi. İZLEYİCİ DEĞİL KATILIMCI VURGUSU 19 Mayıs günü İzmir’de gerçekleştirilen “Millet İradesine Sahip Çıkıyor” mitingiyle ilgili AK Parti cephesinden gelen yorumlara da cevap veren Başkan Tugay, özel bir miting olduğunu vurguladı ve miting alanındaki herkesin coşkulu olduğunu söyledi. Tugay, “Miting yapıldığı andan itibaren şehirde insanların motivasyonu yükseldi. Kimseyi saymadığımız için bir rakam söylememiz mümkün değil ancak 70 bin çok komik rakam. Milyonun üzerinde insan olduğu kesin. Ne sayarım ne de saymaya kalkarım. Hedef sayıyla ilgili değil hedef malum konularda insanların itirazını hep beraber dile getirecekleri ortamı sağlamaktı. Sahneden olsun görüntülerden olsun izlediğimde katılımcı bir topluluk gördüm. Sonradan pek çok insandan ağladıklarını duydum. İnsanlar duygusal olarak oraya kendilerini ait hissetmişti. İnsanların mitinge seyirci değil katılımcı olarak gelmiş olmasından dolayı mitingi başarılı buluyorum” diye konuştu. “SÖZÜMÜZ VAR” Karşıyaka stadıyla ilgili son durumu da aktaran Tugay, ilgili bakanlıktan yer tahsisi beklediklerini söyledi. Yerin tahsis edilmesinin ardından hemen ihaleye çıkılacağını aktaran Tugay, ““Alan tahsisini bekliyoruz, tahsis yapıldığında ihalesini yapacağım. Sözümüz çünkü, yapacağımız en önemli işlerden biri o” dedi.

Geri