A
Admin
Yönetici
Yönetici
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 30 Ocak 2025 tarihli kararıyla hukuk fakültelerine yerleşmek için gerekli başarı sıralaması barajını 125 binden 100 bine yükseltti. Bu karar, 6 Şubat 2025’te yayımlanan 2025-YKS Kılavuzu’nda yer aldı. Ancak değişiklik sınava kısa bir süre kala açıklanınca tepki çekti ve karar Danıştay’a taşındı. BAŞVURU SAHİBİNİN İDDİALARI Başvurucu, sınav sonuçları açıklandıktan sonra karar hakkında bilgi sahibi olduğunu, sıralamasının 112 bin 836 olduğunu ve bu nedenle hukuk fakültelerini tercih edemediğini dile getirdi. Ayrıca sınava 1 yıldan fazla hazırlandığını, önceki baraj olan 125 bin başarı sıralamasına güvenerek plan yaptığını, kararın 4 ay kala alınmasının haksızlık olduğunu belirtti. Yürütmenin durdurulmasını talep etti. DANIŞTAY’IN GEREKÇESİ Danıştay 8. Dairesi, YÖK’ün başarı sıralaması belirleme yetkisi olsa da öğrencilerin hak kaybına uğramaması için gerekli önlemlerin alınmasının hukuki belirlilik ve idareye güven ilkelerinin gereği olduğunu vurguladı. Özellikle YKS’ye hazırlık sürecinin en az 1 yıl olduğu dikkate alınarak, baraj kararlarının sınav yapılacak eğitim-öğretim yılı başlamadan önce alınması gerektiği kaydedildi. 4 ay kala yapılan değişikliğin haklı beklenti, hukuki güvenlik ve belirlilik ilkelerine uygun olmadığı belirtildi. DANIŞTAY’IN KARARI Danıştay, 2025-YKS Kılavuzundaki “2025 YKS’den itibaren geçerli olmak üzere” ifadesi yönünden yürütmenin durdurulması talebini kabul etti. Ancak kararın diğer bölümleri yönünden yürütmenin durdurulması talebini reddetti. HABERTÜRK