A
Admin
Yönetici
Yönetici
Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşta dönüm noktası olması beklenen İstanbul’daki barış zirvesi için geri sayım başladı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin, zirvede yalnızca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceği açıklandı. Reuters’a konuşan Ukraynalı bir başkanlık danışmanı, Zelenski’nin Rus heyetindeki diğer isimlerle görüşmeyeceğini vurguladı. KREMLİN: “HEYET HAZIRLANIYOR” Kremlin cephesi ise İstanbul’daki görüşmelere ilişkin yaptığı ilk açıklamada, Rus heyetinin görüşmelere hazırlandığını bildirdi. Ancak heyette kimin yer alacağı ve Putin’in katılıp katılmayacağı konusunda net bir bilgi verilmedi. Açıklamada, Putin’in uygun gördüğünde bu bilgiyi kamuoyuyla paylaşacağı ifade edildi. Zelenski’nin “Sadece Putin ile görüşeceğim” yönündeki açıklamaları ise Kremlin tarafından yorumlanmadı. “PUTİN GELMEZSE, BU SAVAŞI BİTİRMEK İSTEMEDİĞİ ANLAMINA GELİR” Zirveye dair açıklamalarda bulunan Zelenski, savaşın sona ermesi için ilk adım olarak 30 günlük koşulsuz bir ateşkes görüşmesi yapılmasını talep ettiğini söyledi. Putin’in doğrudan katılımının şart olduğunu vurgulayan Ukraynalı lider, “Rusya’da her şey ona bağlı. Eğer o ateşkese hazır olduğunu ilan ederse, savaşı sonlandıracak unsurlar konuşulabilir. Ama benimle yüz yüze görüşmekten korkuyor” dedi. ABD'DEN ZİRVEYE ÖZEL TEMSİLCİLER KATILACAK Konuya yakın kaynaklara göre, ABD eski Başkanı Donald Trump’ın özel temsilcisi Steve Witkoff ile Ukrayna özel temsilcisi Keith Kellogg da Perşembe günü yapılması planlanan İstanbul görüşmelerine katılmak üzere Türkiye’ye gelecek. Kellogg, Putin’in zirveye katılması halinde Trump’ın da İstanbul’a gelme ihtimali bulunduğunu belirtti. ZELENSKİ: TRUMP’I DAVET ETTİM, YANIT BEKLİYORUM Zelenski, Donald Trump’ı doğrudan İstanbul’daki barış görüşmelerine davet ettiğini duyurdu. Henüz resmi bir dönüş almadığını belirten Ukraynalı lider, Trump’ın varlığının Putin üzerinde diplomatik baskı kurabileceğini söyledi. Zelenski, “Bu görüşme başarısız olursa, bu Rusya’nın diplomasiye hazır olmadığını gösterecektir” ifadelerini kullandı. ZELENSKİ ÖNCE ANKARA’YA GELECEK İstanbul’daki zirveden önce, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’nin Perşembe günü Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geleceği açıklandı. Erdoğan’la yapacağı görüşmenin ardından Putin’in de katılım sağlaması halinde İstanbul’a geçeceğini belirten Zelenski, barış için yüz yüze diplomasiye hazır olduğunu yineledi. PUTİN KATILACAK MI? BELİRSİZLİK SÜRÜYOR Rusya tarafı zirveye katılım konusunda net bir tutum sergilemiş değil. Kremlin, heyetin hazırlandığını bildirse de Putin’in İstanbul’a gelip gelmeyeceği ya da hangi düzeyde bir temsilciyle katılım sağlanacağı henüz açıklanmadı. Zelenski ise Putin’in yokluğunda bu görüşmelerin anlamını yitireceğini savunuyor. Dünya kamuoyu ise gözünü bu tarihi zirvede yaşanacak gelişmelere çevirmiş durumda. Kaynak: NTV