A
Admin
Yönetici
Yönetici
Kanal T’de yayınlanan Güne Dair programında konuşan Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal, yürürlüğe giren Şans Oyunları Yasası ve yurt dışı varlıkların ülkeye getirilmesine ilişkin yasa hakkında önemli uyarılarda bulundu. Önal, şans oyunları sektörünün Kuzey Kıbrıs için ekonomik önemi olduğunu vurgularken, kontrolsüz büyümenin risklerine dikkat çekti. Özellikle yeni yasada hapis cezasının kaldırılıp idari para cezasına dönüştürülmesini eleştiren Önal, bu durumun kara para aklama konusunda uluslararası alanda olumsuz bir algı yaratabileceğini söyledi. Önal, bankacılık sisteminin son FATF (Mali Eylem Görev Gücü) raporunda olumlu not aldığını ancak şans oyunları, döviz büroları ve kripto borsalarındaki denetimsizliklerin ülkenin itibarını zedeleyebileceğini belirtti. “Yasanın bir bölümü olumlu, banka havalesiyle ödeme imkanı tanınması şeffaflık için iyi bir adım” diyen Önal, yine de sistemde ciddi denetim eksiklikleri olduğunu ve bağımsız bir denetim kurulu ihtiyacını vurguladı. “Maliye Bakanlığı’nın bu yükü kaldıracak kapasitesi yok,” diyen Önal, Merkez Bankası benzeri bağımsız yapılar oluşturulması gerektiğini ifade etti. Yurt dışından kaynağı belli olmayan paraların %3 vergiyle ülkeye sokulmasını öngören “itibari para” yasasını da değerlendiren Önal, bu düzenlemenin zamanlamasının yanlış olduğunu belirtti. “Zaten yüzde 60-70’i kayıt dışı olan bir ekonomide, böylesi bir uygulama gri listeye dönüş riskini artırır” dedi. Türkiye’nin gri listeden çıkmak için üç yıl uğraştığını hatırlatan Önal, KKTC’nin de benzer bir süreçle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu. “MASAK’la ve uluslararası rehberlerle uyumlu adımlar atılmalı, yoksa finansal izolasyon tehlikesi kapıda” şeklinde konuştu.