A
Admin
Yönetici
Yönetici
35 yıllık bahçıvan ve uzmanların deneyimlerine dayanan bilgilere göre, bazı sebzeler hasat edildikçe daha fazla ürün veriyor. Düzenli biçimde toplandığında verimi artan bu sebzeler, balkon ya da bahçede kendi ürününü yetiştirmek isteyenler için dikkat çekiyor.
Bitkilerin üreme içgüdüsüne göre, hasat edilen ürünlerin yerine yenilerini üretme eğiliminde olduğu belirtiliyor. Uzmanlara göre, belirli sebzeler düzenli toplandığında büyüme döngüsünü sürdürerek daha fazla ürün veriyor. Bu tür sebzelere "kes ve tekrar gel" sebzeleri adı veriliyor.
Ispanak, pazı ve kara lahana gibi yapraklı sebzelerin sadece büyük yaprakları toplanarak hasat edildiğinde, bitki yeni yaprak üretmeye devam ediyor. Ancak aynı anda bitkinin üçte birinden fazlasının alınmaması gerekiyor. Bu yöntem, bitkinin sağlıklı kalmasına ve sezon boyunca ürün vermesine yardımcı oluyor.
Patlıcangiller ailesine ait sebzelerde, ürünler ideal büyüklüğe ve renge ulaştığında bekletmeden toplanması öneriliyor. Uzmanlara göre, meyvelerin dalda uzun süre kalması tohum oluşumunu tetikliyor ve bu da bitkinin yeni ürün verme isteğini azaltıyor. Özellikle belirsiz türdeki domatesler, sık hasat edildiğinde daha fazla ürün verebiliyor.
Fesleğen bitkisinde, uç kısımlardan yapılan doğru kesimlerin bitkiyi daha gür hale getirdiği bildiriliyor. Yaprakların birleşim yerinden yapılan düzenli kesim, bitkinin çiçeklenmeden önce daha fazla yaprak üretmesini sağlıyor. Çiçeklenme başladığında yaprakların sertleştiği, bu nedenle ya yaprakların düzenli toplanması ya da çiçeklenmeden önce tamamen hasat edilmesi gerektiği belirtiliyor.
Fasulye ve bezelye gibi baklagillerde, ürünler tam olgunlaşmadan toplanmalı. Tohumlar dolmadan, kabuklar fazla sertleşmeden yapılan hasat, bitkiyi yeni ürün vermeye teşvik ediyor. Hasat sırasında bitkiye zarar vermemek için bir el ile dal tutulup, diğer el ile ürünün yukarı doğru çekilerek alınması öneriliyor.
Kabak bitkisi hızlı geliştiğinden dolayı sık sık kontrol edilmeli. Küçük boyda hasat edilen kabakların hem lezzetli olduğu hem de bitkinin daha fazla ürün üretmeye devam ettiği bildiriliyor. Hasat sırasında sapın bıçakla kesilmesi ve bitkinin hava almasını sağlamak için büyük yaprakların gerektiğinde budanması tavsiye ediliyor.
Salatalık bitkisi, doğru şekilde takip edilirse tek başına çok sayıda ürün verebiliyor. Bunun için her iki günde bir bitkinin kontrol edilmesi öneriliyor. Ürünler istenen boyuta ulaştığında zamanında toplanmazsa, bitki yeni meyve üretmeyi bırakabiliyor. Bu nedenle uygun zamanda saplarından kesilerek alınması gerekiyor.
SÖZCÜ
"KES VE TEKRAR GEL" SEBZELERİ NE ANLAMA GELİYOR?
Bitkilerin üreme içgüdüsüne göre, hasat edilen ürünlerin yerine yenilerini üretme eğiliminde olduğu belirtiliyor. Uzmanlara göre, belirli sebzeler düzenli toplandığında büyüme döngüsünü sürdürerek daha fazla ürün veriyor. Bu tür sebzelere "kes ve tekrar gel" sebzeleri adı veriliyor.
YAPRAKLI YEŞİLLİKLER SÜREKLİ ÜRÜN VERİYOR
Ispanak, pazı ve kara lahana gibi yapraklı sebzelerin sadece büyük yaprakları toplanarak hasat edildiğinde, bitki yeni yaprak üretmeye devam ediyor. Ancak aynı anda bitkinin üçte birinden fazlasının alınmaması gerekiyor. Bu yöntem, bitkinin sağlıklı kalmasına ve sezon boyunca ürün vermesine yardımcı oluyor.
DOMATES, BİBER VE PATLICANDA ZAMANINDA HASAT ÖNEMLİ
Patlıcangiller ailesine ait sebzelerde, ürünler ideal büyüklüğe ve renge ulaştığında bekletmeden toplanması öneriliyor. Uzmanlara göre, meyvelerin dalda uzun süre kalması tohum oluşumunu tetikliyor ve bu da bitkinin yeni ürün verme isteğini azaltıyor. Özellikle belirsiz türdeki domatesler, sık hasat edildiğinde daha fazla ürün verebiliyor.
FESLEĞENDE UÇ KESİMİ VERİMİ ARTIRIYOR
Fesleğen bitkisinde, uç kısımlardan yapılan doğru kesimlerin bitkiyi daha gür hale getirdiği bildiriliyor. Yaprakların birleşim yerinden yapılan düzenli kesim, bitkinin çiçeklenmeden önce daha fazla yaprak üretmesini sağlıyor. Çiçeklenme başladığında yaprakların sertleştiği, bu nedenle ya yaprakların düzenli toplanması ya da çiçeklenmeden önce tamamen hasat edilmesi gerektiği belirtiliyor.
FASULYE VE BEZELYEDE HASSAS HASAT GEREKİYOR
Fasulye ve bezelye gibi baklagillerde, ürünler tam olgunlaşmadan toplanmalı. Tohumlar dolmadan, kabuklar fazla sertleşmeden yapılan hasat, bitkiyi yeni ürün vermeye teşvik ediyor. Hasat sırasında bitkiye zarar vermemek için bir el ile dal tutulup, diğer el ile ürünün yukarı doğru çekilerek alınması öneriliyor.
KABAKTA ERKEN TOPLAMA ÖNEMLİ
Kabak bitkisi hızlı geliştiğinden dolayı sık sık kontrol edilmeli. Küçük boyda hasat edilen kabakların hem lezzetli olduğu hem de bitkinin daha fazla ürün üretmeye devam ettiği bildiriliyor. Hasat sırasında sapın bıçakla kesilmesi ve bitkinin hava almasını sağlamak için büyük yaprakların gerektiğinde budanması tavsiye ediliyor.
SALATALIKTA GÜNLÜK KONTROL ŞART
Salatalık bitkisi, doğru şekilde takip edilirse tek başına çok sayıda ürün verebiliyor. Bunun için her iki günde bir bitkinin kontrol edilmesi öneriliyor. Ürünler istenen boyuta ulaştığında zamanında toplanmazsa, bitki yeni meyve üretmeyi bırakabiliyor. Bu nedenle uygun zamanda saplarından kesilerek alınması gerekiyor.
SÖZCÜ