Baba oğul her yaz memleketlerini davul zurnayla dolaşıyor, kültürlerini geleceğe taşıyor

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
İstanbul’da mey ve zurna eğitmenliği yapan Ali Basık (49), 12 yaşındaki oğlu Ali ile birlikte her yıl memleketi Tunceli’ye gelerek geleneksel müziği yaşatıyor. Bu yıl yanlarında öğrencisi Umut Rüzgar Yıldırım da vardı. Baba, oğul ve öğrenci, Pülümür ilçesinde mini bir dinleti gerçekleştirdi. MÜZİKLE TANİŞMA 6 AYLIKKEN BAŞLADI Ali Basık, oğlunun müzikle tanışmasının çok erken yaşta başladığını belirtti. Henüz 6 aylıkken mey ve zurna sesine tepki veren Ali’ye, babası 2 yaşında küçük bir asma davul aldı. O zamandan bu yana düzenli eğitim gören Ali, bugün 12 yaşında ve babasının çaldığı zurnaya davuluyla eşlik ediyor. Ayrıca bateri de çalabilen küçük müzisyen, zaman zaman babasıyla birlikte düğünlerde sahne alıyor. ÖĞRENCİSİ DE EŞLİK ETTİ Ali Basık, bu yıl yanında sadece oğlu değil, Bakırköy Güzel Sanatlar Lisesi Türk Halk Müziği Bölümü öğrencisi olan Umut Rüzgar Yıldırım’ı da getirdi. Müzik serüvenine pandemi döneminde başlayan Yıldırım, 1,5 yıldır mey ve zurna çalışmaları yapıyor. Yıldırım, Müzik Köyü Atölyesi’ne de katılarak farklı kurslarda da yer aldı. “YANLIŞ ÇALINCA BİLE HEMEN DÜZELTİYOR” Müzik eğitimi sürecinde oğluyla sıkı bir iletişim kuran Ali Basık, şunları söyledi: “Oğlum 6 aylıkken kundakta üç, dört nota sesi veriyordum ve tepki gösteriyordu. Bu çocukta müzik kulağı var dedim. Küçük bir asma davul aldım. Şu anda 12 yaşında ve 2 yaşından beri çalıyor. Ayrıca bateri de çalabiliyor. Kültürümüz için kısa videolar çekip arşivliyoruz.” “YANIMDA OLDUĞU İÇİN MUTLUYUM” 12 yaşındaki Ali ise müziğe olan ilgisini şu sözlerle anlattı: “Tunceli Ovacık Eğripınar köylüyüm. Düğünlere gidiyorum. Babam, yanlış bir şey çaldığım zaman beni uyarıyor ve hemen düzeltiyorum. Babam benimle çok ilgileniyor. Bu işi yaptığım için çok mutluyum.” “MÜZİK İNSANI İYİLEŞTİRİR” Ali Basık’ın öğrencisi Umut Rüzgar Yıldırım ise, müziğe nasıl yöneldiğini şöyle anlattı: “Korona zamanlarında Soner Altıkulaç hocamla müziğe başladım. İlk başta müzik okumayı düşünmüyordum ama müziğin bana ve insanlara huzur verdiğini fark ettim. Azerbaycan Tarı çalıyorum ama çocukluğumdan beri mey ve zurnaya ilgim vardı. Soner hocam beni Ali Basık’la tanıştırdı. 1,5 yıldır ondan eğitim alıyorum.”

Geri