Avni Kurt “Kutsi ile Okyanus” Programına Konuk Oldu

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Yalova’nın en önde gazetecilerinden olan Kutsi Aksay’ın Yalova Gözde FM’deki “Kutsi ile Okyanus” programına Yalova’nın birçok önemli ismi konuk oluyor. Programın son konuğu ise Çınarcık Belediye Başkanı Avni Kurt oldu. Başkan Kurt, kendisine yöneltilen soruları cevaplarken son 1,5 sene içerisinde gerçekleştirilen çalışmalardan Çınarcık’ın yaz sezonuna hazırlığına kadar birçok konu hakkında değerlendirmelerde bulundu. “Kış nüfusumuza göre pay alıyoruz” Çınarcık’ın yaz aylarında artan nüfusunun ne gibi zorluklar yarattığına ilişkin soruyu cevaplayarak açıklamalarına başlayan Başkan Kurt, “Yıllardır herhalde bütün bizim gibi turizm ilçeleri, turizm beldelerinin hep yaşadığı bir problemdir bu. Kışlık nüfusumuza göre pay alıyoruz. İnanın şu anda sadece ben kendi özelimde Çınarcık'ı anlatacak olursam şunu söylemek istiyorum: Çınarcık'ın nüfusu şu anda merkez nüfus olarak, ilçe olarak 45.000 civarında; ama merkez nüfusumuz 21.000. Buna göre pay alıyoruz. Fakat yazın ciddi anlamda nüfus artışıyla birlikte 200.000 seviyesine çıkıyoruz. İnanın 10 katı. Ama aldığımız pay belli. Verdiğimiz hizmetin inanın 10 katı artması gerekirken artmıyor, çünkü personel sayımız belli, maddi olanaklar belli. Fakat buradan sizin aracılığınızla bütün personelime teşekkür ediyorum. Özellikle dış birimler olarak temizlik hizmetlerine, çünkü Çınarcık'ın görünürü temizlik… O arkadaşlarımız gece gündüz 24 saat çalışıyorlar. Yeter ki Çınarcık temiz olsun, kimse bir şey söylemesin. Ama yetişemediğimiz oluyor mu? Oluyor. İşte biz de orada vatandaşlarımızdan bu sorduğunuz sorunun cevabı olarak destek istiyoruz. Kolay bir iş değil ama biz başaracağız” dedi. “Yanlış yapmak kesinlikle bizim kitabımıza yazmaz” Çınarcık’ın turizm potansiyelinin arttırılması adına yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Kurt, “Marmara'nın incisi olarak yer alıyor. 1970'li yıllardan başlayan, hatta daha öncesinde muhtarlık döneminde, 60'lı yıllardan itibaren Çınarcık'taki yazlıkçı turist dediğimiz yerli turist hep tercih etmiştir. Son dönemde özellikle 80'lerde çok pik yapmıştır. Fakat özellikle 90'lardan sonra, depremden sonra Çınarcık'ta bir ivme düşüşü yaşanmıştır. Artılarımız var, eksilerimiz var. Özellikle İstanbul'un karşı yakası olmamız, ulaşılabilirlik açısından yakın olmamız tabii ki bizim artımız oluyor. Denizimiz Marmara, iç deniz; elimizden geldiği kadar bulunduğumuz konum itibariyle denizimiz temizdir. Arıtma sistemimiz var; evet, arıtma, fakat tabii yeni sistemde artık ileri biyolojiye geçmemiz gerekiyor. Onunla ilgili çalışmalarımız var. Ama bunun yanı sıra, Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan bir dolgu alanımız var; 25.000 m² bir alan. İnşallah çok yakın bir tarihte belediyemize tahsis yapılacak. Biz de orada yeni bir Çınarcık rekreasyon alanları, yeşillikler, ağaçlandırma, yürüyüş parkurları, çocuklar için alanlar oluşturacağız. Güzel, yeni bir alan olacak. Çınarcık'a katma değer olsun istiyoruz. Ben sizin aracılığınızla buradan bütün Yalova'ya, tabii Türkiye'ye de seslenmek istiyorum: Ulaşabildiğimiz en uç noktaya herkesi Çınarcık'a davet ediyorum. Çınarcık son dönemde özellikle 1,5 yıla yaklaşıyoruz, elimizden geldiği kadar doğru işler yapıyoruz. Yanlış yapmak kesinlikle bizim kitabımıza yazmaz. Ama ne var ki Çınarcık'ta eksiklerimiz de var; bunların da farkındayız. Bunların da çalışmalarını planladık, bir yıl sonrasını hedefliyoruz. İnşallah Çınarcık'ta bazı şeylerin değiştiğini gelen vatandaşlarımız görecek. Ciddi anlamda görecek. Biraz zamana ihtiyacımız var” şeklinde konuştu. “Yalova Turizm Birliği (YATUB) hak ettiği yerde değil” Yalova Turizm Birliği’nin (YATUB) pasif kaldığı eleştirilere hak verdiğini belirten Başkan Kurt, “Evet. Bence Yalova Turizm Birliği (YATUB) hak ettiği yerde değil. Şu açıdan; bugün bizim, inanın, Yalova Turizm Birliği olarak bir birliğiz. Belediyelerimizin dahil olduğu bir birliğiz. Özel sektörden de temsilcilerimiz var. İnanın bizim bir ofisimiz bile yok, çalışanımız bir genel sekreterimiz var, bir üye başkanımız var. Geliştirilebilir. Birlik çok ciddi çalışabilir. Ben son 14 aydır göreve geleli. İnanın Yalova'daki bütün, özellikle Sayın Valime de buradan teşekkür etmek istiyorum, YATUB'u da turizm birliğini de bütün organizasyonlarda içine alıyor. Olması gereken bu zaten. Elimizden geldiği kadar biz Yalova'yı tanıtmak istiyoruz. Yalova bizim için çok değerli. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi: "Yalova benim kentimdir." Yalova hepimizin kenti. Çok şanslıyız. Biz de Yalova Turizm Birliği olarak, özellikle bize düşen ne görev varsa her yönüyle destekliyoruz. Bugüne kadar yapılan bütün festivallerde Yalova Turizm Birliği vardı. Bundan sonrasında da çok daha fazla katma değer artırarak bulunacaktır. O yüzden bütün belediye başkanlarımıza bu konuda benden hemfikir. Yani yapılan organizasyonlarda YATUB üzerinden yapılmasını öngörüyoruz. Doğru işin o olduğunu biliyoruz. O yüzden turizm birliğimizi bir yere getireceğiz. Ama sonuçta Yalova turizmi öne çıkacak, insanların tercih ettiği bir yer olacak. Zaten tercih ediliyoruz ama neden fazlası olmasın? Çok daha güzel olacak” ifadelerini kullandı. “Belediye’nin kasasından 1 TL çıkmayacak” Çınarcık ile özdeşleşen Altın Çınar Festivali’nin bu yılda gerçekleşeceği müjdesini veren Başkan Kurt, “Bu senede inşallah, Allah nasip ederse, 18.'sini yapacağız. Programımızı hazırladık. Tarihlerini verebilirim. 1 Ağustos'tan başlıyoruz. Öncelikle 1, 2, 3 Ağustos; Cuma, Cumartesi, Pazar olmak üzere 3 gün gerçekleşecek. Onun öncesinde de Perşembe günü, yani 4 güne çıkardığımız pozisyon şöyle olacak: Sünnet Şöleni yapacağız, onu da dahil ediyoruz. Çok dolu dolu bir festival yapıyoruz. Yine çok zengin bir sanatçı kadrosuyla, inşallah Çınarcık'ta fark yaratacağız. Altı sanatçımız bizle birlikte olacak. Güzel isimler var; Türkiye'nin gerçekten öne çıkan, beğenilen isimleri vatandaşımızla buluşturacağız. Tabii sadece konserler değil, bunun altyapısı da yapıldı. Yarışmalarımız olacak, kendini ispat yarışması da olacak. Gençlerimize de mikrofonu vereceğiz. Söyleşilerimiz olacak. Daha çok vatandaşlarımızın taleplerine göre programlar yapılacak. Her noktada olmak istiyoruz. Festivali gerçekten festival tadında yapmak istiyoruz. Ulusal basın olsun, yerel basın olsun, basın ilanlarımız çıkacak. Az kaldı, ortalama 40 günümüz var. Tam kadro, tam hız festivale hazırlanıyoruz. Bütün herkesi şu andan itibaren festivale odaklanmaya ve davetlerimizi kabul etmeye çağırıyoruz” dedi ve festivalin düzenlenmesi noktasında belediyeden 1 Türk Lirası gibi bir rakamın bile çıkmadığı, maliyetlerin sponsorlar aracılığı ile karşılandığı bilgisini verdi. “Halktan topladığımız ve gelen payın %40'ını personele vermemiz gerekirken %80'ini veriyoruz” Çınarcık Belediyesi yönetiminin 2024 yılının Mart ayı sonunda kendilerine geçtiğini ve mevcut sorunların çözümü için başta düşündekileri 1,5 yıllık bir sürecin planlamadan biraz da olsa şaştığını açıklayan Başkan Kurt, “Özellikle bu yıl sonuna doğru herhalde tamamen gün yüzüne çıkacağız. Özellikle şuradan ifade etmek istiyorum: Çınarcık Belediyesi'nde çalışan arkadaşlarımız, Yalova ilindeki en yüksek maaş alan arkadaşlarımız. Ciddi anlamda sendikasyon anlaşmaları yüksek tutulmuş. Türkiye'nin durumu belli, belediyelerin durumu belli. Teşkilat imkanlarımız olsa daha fazlasını versek ama maalesef şu anda resmi olarak maaşların bütçemizin %40'ını geçmemesi gerekiyor. Şu andaki rakam %78-80 seviyesinde. Yani halktan topladığımız ve gelen payın %40'ını personele vermemiz gerekirken %80'ini veriyoruz. Bunu ben imzalamadım, benden önceki arkadaşımız. Hangi öngörüyle imzaladı bilmiyorum. Ama Çınarcık'a hizmet yapmak kolay değil. Ben de bir vatandaşım, her şeyin mükemmel olmasını istiyorum. İmkanlarımız tabii eskiden geliyor. Devamlılık esas. Ben de devam ettiriyorum. Önümüzdeki süreçte, özellikle yeni yıl itibarıyla, oranlamalar değişecek. İnanıyorum, belediyeye yeni personel alınmadı. Zaten yasak. İhtiyacımız var mı? Evet, var. Diyeceksiniz ki personel fazlaydı. Evet, fazlaydı ama personel çıkışı oldu, emekli olanlar oldu, ayrılanlar oldu. Fakat kalifiye eleman; bugün temizlik hizmetlerine ciddi anlamda iş gücü, insan istiyoruz, personel istiyoruz fakat alamıyoruz. Bu yüzden temizlikte aksaklıklarımız oluşuyor. Ama en yakın sürede bunu da çözeceğiz. Gelirimizi artırmak istiyoruz” şeklinde konuştu. “Çınarcık’ın ana arterlerinde asfalt kazıma ve yenileme çalışmaları başlayacak” Göreve geldikleri tarihten bu güne kadar yapılan çalışmalar hakkında konuşan Başkan Kurt, “Genel itibarıyla baktığımızda, 2014-2019 yılları arasında, yani bundan yaklaşık 10 sene önce başlatmış olduğumuz yeraltı su hatlarının değişimi vardı. Onu bitirmiştik. Bunun akabinde de bütün Çınarcık’ta asfaltlama çalışmaları yaptık. Çok ciddi rakamlarla gerçekleştirilen asfalt çalışmaları bunlardı. Şu anda gelinen noktada ise yollarımızda problemler oluşmaya başladı. Bizler de bunu fark edip projelerimizi planladık, programımıza aldık. İnşallah önümüzdeki hafta, özellikle Çınarcık’ın ana arterlerinde asfalt kazıma ve yenileme çalışmaları başlayacak. Ayrıca şehir girişinde aydınlatma çalışmalarımız olacak. Böylece girdiğinizde hem yolumuz güzel olacak, hem ağaçlandırma yapılacak, hem de aydınlatma sağlanacak. Modern bir şehir görünümüne kavuşmak istiyoruz. Bunun yanı sıra köy içerisine, belediyemizin çıkış noktasına ve iniş bölgesine de aydınlatma ve yol çalışması planladık. Göreve gelir gelmez ıslah çalışmalarının ilk etabını tamamladık. O bölgede dere kenarlarının aydınlatması ve çiçeklendirmelerini yaptık. Temizlik konusunda da Çınarcık’ın her noktasında sorumluluk aldık. Özellikle yeni bir uygulama başlattık; artık her hafta, özellikle Salı günleri, belediye personelimizi sahaya çıkarıyoruz. İçerideki çalışanları da saha çalışmalarına katıyoruz. Her mahallede, haftada üç saat temizlik yapıyoruz. Vatandaşlarımızın da desteğini bekliyoruz. İlk toplantıya katılım az oldu ama bunu artırmak istiyoruz. El birliğiyle Çınarcık’ı temiz ve yaşanabilir kılmak hedefimiz” ifadelerini kullandı. “Önümüzdeki yıl için de düğün salonu projemiz var” Hayata geçirecekleri projelere dair bilgiler veren Başkan Kurt, “yeni bir hayvan barınağı projesi başlattık. Sokak hayvanları için 25.000 metrekarelik bir doğal yaşam merkezi oluşturuyoruz. İlk dönemimde yaptığımız barınak Marmara Bölgesi’nde birincilik ödülü kazanmıştı. Şimdi o yeterli değil. İnşaatları devam ediyor, yaklaşık 1 ay içerisinde tamamlamayı planlıyoruz. Vatandaşların bu konuda ciddi talebi var. Dolgu alanımız belediyeye tahsis edildiğinde orada da yeni projeler yapacağız. Atatürk Büstü’nün bulunduğu alanda uzun süredir yapılmayan renkli parke çalışması yaptık. Sahilleri düzenliyoruz, yeni parklar açıyoruz. 1,5 yıl gibi kısa bir sürede Çınarcık’ta düzenlemeler sağladık. Önümüzdeki yıl için de düğün salonu projemiz var. Çınarcık’ta böyle bir belediye işletmesi yok. Belediye olarak böyle bir mekân kazandırmak istiyoruz. Güzel bir proje üzerinde çalışıyoruz; sezon öncesi yetiştirmeyi planlıyoruz” dedi. “Cezaya katlanacağız ama bundan sonraki süreçte sorunu çözmek için çalışıyoruz” Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından Çınarcık Belediyesi’ne kesilen para cezasının hatırlatılması üzerine Başkan Kurt, “Evet, Çevre İl Müdürlüğü tarafından belediyemize yaklaşık 1.300.000 TL tutarında ceza kesildi. Bu cezanın sanki suçluymuşuz gibi bir algı yaratılması doğru değil. Özellikle yağmurlu kış günlerinde taşma bölgesinde, kanalizasyon hattının deniz seviyesine en yakın bölümünde taşmalar yaşanıyor. Önceki yönetim döneminde de bu hat denize verilmiş ve döşenmişti. Biz kapattık ama bu kez taşmalar yollara çıkıyor. Elbette çevre sağlığı çok önemli, bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Cezaya katlanacağız ama bundan sonraki süreçte sorunu çözmek için çalışıyoruz. Eski kolektör hattımızın temizlenmesi, yenilenmesi gerekiyor. Ayrıca meydanda bulunan terfi istasyonunda koku problemi var. Bunun için iki firma ile görüştük. Kapalı sistem ve ileri teknoloji uygulayacağız. Arıtma tesisimizi ileri biyolojiye geçirmek için projelendirme yaptık. Dün Ankara’dan bir heyet geldi, onlarla görüştük. Meclis kararı aldıktan sonra çalışmalara başlayacağız. Keşke bu işler önceki dönemde yapılsaydı da hazırda olsaydı ama maalesef sorumluluk bize kaldı. İnşallah başaracağız ve Çınarcık’ı yaşanabilir, temiz bir ilçe yapacağız” şeklinde konuştu. “Yeter ki gençlerimiz memnun olsun” Çınarcık’ta yaşayan gençler için ne gibi çalışmalar yapıldığına ilişkin soruya cevap veren Başkan Kurt, “Gençler bizim her şeyimiz. Çocuklar ve gençler, Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceği. Maalesef Çınarcık’ta gençler için yeterince aktivasyon merkezi yok. Bunları yapmak istiyoruz. Düğün salonumuzun yanında kültür merkezi gibi bir alan oluşturacağız. Yaklaşık 5.000 metrekarelik bir proje planlıyoruz. Üniversitemiz, meslek yüksekokulumuz var ve yeni bölümler açılıyor. Rektörümüz de sürpriz yaptı; 3-4 yeni bölüm eklenecek. Türkiye’de olmayan bölümler Çınarcık’a gelecek. Bu çok güzel ama gençlerin yaşam alanları da önemli. Belediye olarak projelerimizde gençleri önceliklendiriyoruz. Çınaraltı’nda düzenlediğimiz etkinliklerle gençlerin yanında olmaya devam ediyoruz. Maddi destek de sağlıyoruz, çeşitli indirim kampanyaları yaptırıyoruz. Yeter ki gençlerimiz memnun olsun. Yeni dolgu alanında da çocuklar ve gençler için projelerimiz var. Ayrıca yaz sonunda, belediyemize ait bir tesiste üniversite adayları ve LGS’ye hazırlanan öğrenciler için ücretsiz etüt merkezi açacağız. Öğretmenlerimizle birlikte destek vereceğiz” ifadelerini kullandı. “. Çınarcık’ta yapı stoğu eski, yaklaşık %40-60 oranında yenilenmeye ihtiyaç var” Çınarcık’ın depreme hazırlığına dair bilgi veren Başkan Kurt, “Deprem Çınarcık’la özdeşleşmiş durumda. Marmara Denizi Çınarcık Çukuru deniyor. Marka oldu bu, ancak iyi bir marka değil. Depremler öldürmüyor, yapılar öldürüyor. Çınarcık’ta yapı stoğu eski, yaklaşık %40-60 oranında yenilenmeye ihtiyaç var. Kentsel dönüşüm şart. Lokal olarak ada bazında ön çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca, Mehmet Başkan’ın başlattığı “Yarısı Bizden” kampanyasını biz de destekliyoruz. İstanbul’da uygulanıyor, Yalova ve Çınarcık’ta da olmalı. Yapı stoğumuz yüksek. 99 depreminden sonra yapılara 4 kat imar verildi ancak mevcut yapılar 5-6 katlı. Bakanlık düzeyinde çalışmalar var, yakında açıklama gelecek. Yarısı bizden olursa Yalova ve ilçelerinde ciddi bir yenileme başlar. Bağımsız bölüm bazında daire sahipleri kendi anlaşmalarıyla yenileyebilecek. Ayrıca, arama kurtarma çalışmalarına da önem veriyoruz. Ekiplerle anlaşmalar yapıyoruz, eğitimler düzenliyoruz. Konteyner kent projemiz var; deprem olmadan bile hazır tutmak istiyoruz. Hatay’daki konteynerların buraya ulaşımı planlanıyor. Böyle bir proje Çınarcık için güzel olacak. Depreme elimizden geldiğince hazırlanıyoruz. Sorunlarımız var ama güçlü ekibimizle üstesinden geleceğimize inanıyorum. Çalışmak, çalışmak, çalışmak!” diyerek sözlerine son verdi.

Geri