A
Admin
Yönetici
Yönetici
Denizli’de çevre kirliliği ve tarımsal verim kaybıyla sonuçlanan ciddi bir altyapı sorunu ortaya çıktı. Merkezefendi ve Pamukkale ilçeleri sınırları boyunca uzanan Ellez-Boltarık Deresi’nden sulama yapan çiftçiler, ürünlerinde yaşanan verim düşüklüğünü yetkililere bildirince harekete geçildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekiplerinin yaptığı incelemelerde, Denizli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (DESKİ), evsel atık suları herhangi bir arıtma işleminden geçirmeden dereye bıraktığı tespit edildi. Kontrolsüz deşarjın yalnızca Ellez Deresi’ni değil, DSİ’ye ait sulama kanalını da kirlettiği belirlendi. Arıtmasız Atık Su Deşarjı Ellez Deresi’ni Kirletti: DESKİ’ye 1,6 Milyon TL Ceza Denizli’de tarımsal üretimi tehdit eden ciddi bir çevre kirliliği vakası tespit edildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, Denizli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DESKİ) tarafından Ellez Deresi’ne evsel atık suyun arıtılmadan deşarj edildiğini belirledi. Tespit sonrası DESKİ’ye 1 milyon 671 bin 844 TL idari para cezası kesildi, ayrıca Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu. Çiftçilerden Şikâyet, Bakanlıktan Denetim Merkezefendi ve Pamukkale ilçe sınırları boyunca uzanan Ellez-Boltarık Deresi çevresindeki çiftçiler, sulama yaptıkları suyun verim kaybına neden olduğunu bildirerek yetkililere başvurdu. Bu şikâyetler üzerine bölgede inceleme başlatan Bakanlık ekipleri, Merkezefendi ilçesi Sevindik Mahallesi'nde atık suların arıtmadan dereye bırakıldığını ortaya çıkardı. DSİ Sulama Kanalı da Kirlilikten Etkilendi Yapılan kontrollerde, yalnızca Ellez Deresi'nin değil, aynı zamanda Devlet Su İşleri'ne (DSİ) ait Sol Sahil Sulama Kanalı'nın da kirlilikten olumsuz etkilendiği tespit edildi. Kontrolsüz deşarj, hem çevre sağlığı hem de tarımsal üretim açısından ciddi riskler oluşturdu. Çevre Kanunu kapsamında yapılan denetim sonrası DESKİ’ye yüksek tutarda ceza uygulanırken, hukuki süreç de başlatıldı. Olay, çevre kirliliğiyle mücadelede denetimlerin ve sürdürülebilir altyapı yatırımlarının önemini bir kez daha gözler önüne serdi.