Artvin’den Avrupa’ya Uzanan Başarı

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
“Kültürel Motiflerin Dijital Dönüşümü” adlı Erasmus+ KA2 projesi, Türkiye genelinde kabul edilen sadece 9 projeden biri olmayı başararak hem il genelinde hem de ulusal ölçekte büyük gurur yaşattı. Artvin Halk Eğitimi Merkezi tarafından hazırlanan ve Artvin Valiliği ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortaklığında yürütülecek olan proje, geleneksel kültürel değerleri dijital teknolojiyle buluşturmayı hedefliyor. Proje kapsamında, Artvin’e özgü kültürel motiflerin dijital ortama aktarılması, el sanatlarıyla uğraşan bireylerin dijital becerilerle donatılması ve bu mirasın Avrupa ülkeleriyle paylaşılması amaçlanıyor. Bu sayede hem kültürel değerlerin korunması hem de bireylerin ekonomik anlamda güçlenmesi hedefleniyor. Özellikle kadınlar, gençler ve dezavantajlı grupların desteklenmesiyle toplumsal kalkınmaya da katkı sağlanması planlanıyor. Artvin İl Milli Eğitim Müdürü Fahri Acar, projenin eğitimde yenilikçi yaklaşımları destekleyen örnek bir girişim olduğunu belirtti. Acar, “Eğitimde yenilikçi projeleri desteklemek bizim temel önceliklerimizden biri. Bu proje sayesinde hem kültürel değerlerimizin tanıtımı sağlanacak hem de bireylere yeni ekonomik fırsatlar sunulacak. İlimizi böyle başarılı projelerle temsil eden tüm öğretmen ve idarecilerimizi gönülden tebrik ediyorum” diyerek projeye emeği geçen herkesi kutladı. Projenin uygulayıcı kurumu olan Artvin Halk Eğitimi Merkezi’nin Müdürü Özkan Köse ise, projenin yalnızca bir eğitim faaliyeti değil, aynı zamanda kültürel bir hareket olduğuna dikkat çekti. Köse, “Bu proje, Artvin’in kültürel mirasını yaşatmakla kalmayıp modern teknolojiyle buluşturacak. El emeğiyle üretim yapan bireylerin dijital dünyada görünürlük kazanarak daha geniş kitlelere ulaşmaları, ekonomik kazanç elde etmelerini mümkün kılacak. Özellikle kadınlar, gençler ve dezavantajlı bireyler için somut fırsatlar oluşturmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı. Projenin yazarlığını ve koordinatörlüğünü üstlenen Artvin Halk Eğitimi Merkezi öğretmeni Berçem Yaman, elde edilen bu başarının hem kendisi hem de Artvin için büyük bir anlam taşıdığını dile getirdi. Yaman, “Artvin’e bir Avrupa Birliği Hibe Projesi kazandırdığım için çok mutluyum. Projemin Türkiye genelinde ilk 9’a girmesi ve 30 bin Euro hibe almaya hak kazanması, benim için büyük bir onur. Projemizle Artvin’in zengin tarihini ve el sanatlarını dijital ortama taşıyarak hem yerel değerlerimizi koruyacağız hem de Slovakya’daki proje ortağımızla kültürel bir köprü kuracağız” sözleriyle sürecin hem bireysel hem de kurumsal açıdan taşıdığı öneme dikkat çekti. Yaman ayrıca, bu projenin sadece bir başlangıç olduğunu vurgulayarak dijital dönüşüm, sürdürülebilirlik ve istihdam odaklı yeni projeler üzerinde de çalıştığını ifade etti. Artvin’in kültürel birikiminin çağın gereklilikleriyle harmanlanarak yeni bir kimlik kazandığı bu girişim, kentteki eğitim, kültür ve kalkınma çalışmalarına da ivme kazandıracak nitelikte. Elde edilen bu önemli başarı, sadece bir proje değil; aynı zamanda Artvin’in uluslararası platformda kendine yer bulduğu bir hikâye olarak kent tarihine geçti. Avrupa ile kurulan kültürel bağ, dijitalleşmenin olanaklarıyla güçlendirilirken, yerel değerlerin küresel düzeyde tanıtılmasına da katkı sağlayacak. Projenin sağlayacağı 30 bin Euro’luk hibe desteği, bu çalışmaları hem nitelik hem de nicelik olarak daha ileriye taşıyacak önemli bir kaynak olacak. Artvin’de başlayan bu dijital kültür yolculuğu, hem yerel halk hem de Avrupa’daki paydaşlar için kalıcı bir etki bırakma potansiyeline sahip.

Geri