A
Admin
Yönetici
Yönetici
Cornell Üniversitesi’nden araştırmacılar, soğan doğrarken yaşanan göz yanmasının nedenlerini inceledi. Elde edilen bulgular, mutfakta yaşanan bu yaygın soruna karşı etkili bir çözüm sundu.
Yapılan bilimsel çalışmalara göre, soğanın kesilmesi sırasında gözleri tahriş eden küçük sıvı damlacıkları iki aşamada ortaya çıkıyor. Önce soğanın dış katmanı iç basınçla patlıyor. Ardından serbest kalan damlacıklar havada daha küçük parçalara ayrılarak gözle temas ediyor ve yanmaya neden oluyor.
Araştırmaya göre, doğrama sırasında kullanılan kör bıçaklar ve hızlı doğrama hareketleri göz yanmasını artırıyor. Hızlı hareketler, tahriş edici maddelerin ortama daha yoğun yayılmasına yol açıyor.
Uzmanlar, gözleri korumak için şu yöntemi öneriyor: Soğan doğrarken keskin bir bıçak tercih edilmeli ve doğrama işlemi yavaş, kontrollü şekilde yapılmalı. Bu sayede tahriş edici maddeler daha az yayılıyor ve gözlerde yanma hissi belirgin şekilde azalıyor.
Soğan doğrarken göz yaşlarını önlemek isteyenler için en basit çözüm, doğrama tekniğini değiştirmek. Kör bıçak yerine keskin bir bıçakla, hızlı değil yavaş doğrama yöntemi benimsendiğinde, göz tahrişi önemli ölçüde engellenebiliyor.
SÖZCÜ
GÖZ YANMASININ KAYNAĞI NE?
Yapılan bilimsel çalışmalara göre, soğanın kesilmesi sırasında gözleri tahriş eden küçük sıvı damlacıkları iki aşamada ortaya çıkıyor. Önce soğanın dış katmanı iç basınçla patlıyor. Ardından serbest kalan damlacıklar havada daha küçük parçalara ayrılarak gözle temas ediyor ve yanmaya neden oluyor.
YANLIŞ DOĞRAMA YÖNTEMİ ETKİYİ ARTIRIYOR
Araştırmaya göre, doğrama sırasında kullanılan kör bıçaklar ve hızlı doğrama hareketleri göz yanmasını artırıyor. Hızlı hareketler, tahriş edici maddelerin ortama daha yoğun yayılmasına yol açıyor.
KESKİN BIÇAK, YAVAŞ TEMPO
Uzmanlar, gözleri korumak için şu yöntemi öneriyor: Soğan doğrarken keskin bir bıçak tercih edilmeli ve doğrama işlemi yavaş, kontrollü şekilde yapılmalı. Bu sayede tahriş edici maddeler daha az yayılıyor ve gözlerde yanma hissi belirgin şekilde azalıyor.
YANMAYAN GÖZLER İÇİN UYGULANABİLECEK ÇÖZÜM
Soğan doğrarken göz yaşlarını önlemek isteyenler için en basit çözüm, doğrama tekniğini değiştirmek. Kör bıçak yerine keskin bir bıçakla, hızlı değil yavaş doğrama yöntemi benimsendiğinde, göz tahrişi önemli ölçüde engellenebiliyor.
SÖZCÜ