A
Admin
Yönetici
Yönetici
Son dönemde artış gösteren tapu sahtekarlıkları, vatandaşları endişelendirmeye devam ediyor. Sahte kimlik veya vekaletle yapılan işlemler, kişilerin bilgisi dışında taşınmazlarının el değiştirmesine neden olabiliyor. Bu gibi dolandırıcılık faaliyetlerine karşı E-Devlet’te devreye alınan “İşlem Yapılmaz Beyanı” uygulaması, ciddi bir güvenlik adımı olarak öne çıkıyor. SAHTE VEKÂLET VE KİMLİKLERLE TAPU İŞLEMİ YAPILABİLİYOR Günümüzde kişisel bilgiler; alışverişten resmi işlemlere, kargo teslimatından bankacılık işlemlerine kadar birçok alanda kullanılıyor. Kötü niyetli kişiler, bu bilgileri ele geçirerek tapularda sahte işlemler gerçekleştirebiliyor. Uzmanlar, bu tür mağduriyetlerin önüne geçilmesi için vatandaşların tapularını koruma altına alması gerektiğini vurguluyor. YENİ ÖNLEM: “İŞLEM YAPILMAZ BEYANI” Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından E-Devlet’e entegre edilen “İşlem Yapılmaz Beyanı” özelliği sayesinde taşınmaz sahiplerinin izni olmadan işlem yapılmasının önü kesiliyor. Beyan işlemi ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor ve işlem sonrasında tapu üzerinde yapılacak her türlü işlem için mal sahibinin onayı gerekiyor. TAPU NASIL KİLİTLENİR? ADIM ADIM ANLATIM Bu güvenlik adımını uygulamak için şu işlemleri yapmak yeterli: turkiye.gov.tr adresinden T.C. kimlik numaranız ve E-Devlet şifrenizle giriş yapın. Arama çubuğuna “Web Tapu” yazarak Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü hizmet sayfasına girin. Sol menüdeki “Beyan İşlemleri” sekmesine tıklayın. “İşlem Yapılmaz Beyanı Tesisi” seçeneğini kullanarak tapunuz üzerine işlem yasağı koyun. Bu işlem tamamlandığında, siz onay vermedikçe tapu üzerinde hiçbir işlem gerçekleştirilemeyecek. İŞLEM ÜCRETSİZ VE TAMAMEN ONLINE Tüm bu adımlar E-Devlet üzerinden tamamen ücretsiz olarak gerçekleştirilebiliyor. Fiziksel bir başvuruya veya evrak işlemine gerek kalmadan online ortamda gerçekleştirilen bu işlemler, tapuların güvenliği açısından önemli bir koruma sağlıyor. Takvim