A
Admin
Yönetici
Yönetici
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ÖTV düzenlemesi, yerli üretimi teşvik etmek ve cari açığı azaltmak amacıyla araçlardaki ÖTV matrahlarını yeniden belirledi. Düzenleme sonrası bazı otomobil markalarında fiyatlar artarken, birçok hibrit, elektrikli ve içten yanmalı araçta da yüzde 11'e varan indirimler dikkat çekti. FİYATI DÜŞEN MODELLER AÇIKLANDI Yeni düzenlemeden sonra fiyatı düşen araçlar şunlar oldu: Corolla Hybrid / Corolla Cross Hybrid: Yüzde 5,5'e varan indirim Toyota C-HR Hybrid: Yüzde 7,4 indirim BYD SEAL U EV: Yüzde 10,7’lik fiyat düşüşü Volkswagen Taigo, T-Cross, Polo: Yüzde 2,73 oranında indirim Fiat Egea Sedan: Yüzde 5,5'lik fiyat düşüşü Opel Frontera ve Corsa: Yüzde 2,8’e varan indirim Honda Jazz e:HEV: Yaklaşık yüzde 3’lük fiyat düşüşü Citroen C4, C4 X ve C3 Aircross SUV: Ortalama yüzde 3 fiyat indirimi EN ÇOK DİKKAT ÇEKEN MODELLER HANGİLERİ OLDU? Elektrikli SUV sınıfında yer alan BYD SEAL U EV, yüzde 10,7’lik düşüşle en dikkat çeken model oldu. Aynı şekilde hibrit sistemli Toyota C-HR Hybrid ve Corolla modelleri de yüksek verimli motorları ve çevreci özellikleriyle öne çıktı. Fiat Egea gibi geniş kullanıcı kitlesine sahip modellerde görülen yüzde 5,5’lik düşüş ise orta sınıf alıcılar için cazip hale geldi. Öte yandan Volkswagen Polo ve T-Cross gibi popüler şehir araçlarında da fiyat indirimiyle birlikte rekabet arttı. ÖTV DÜZENLEMESİNİN DETAYLARI Cumhurbaşkanlığı kararı doğrultusunda yürürlüğe giren düzenlemeyle, yerli üretim binek otomobillerin ÖTV oranlarında 5 ila 10 puanlık indirim yapıldı. Bu değişiklikle hem yerli üretim teşvik ediliyor hem de düşük emisyonlu ve çevre dostu araçlara erişim kolaylaştırılıyor. ALICILAR İÇİN FIRSAT DÖNEMİ Otomobil satın almayı düşünen tüketiciler için, özellikle hibrit ve elektrikli modellerdeki bu fiyat düşüşleri önemli bir fırsat yaratıyor. Uzmanlara göre, ilerleyen dönemde döviz kurları ve üretim maliyetlerine bağlı olarak fiyatlarda yeniden artış görülebileceği için, bu dönem araç alımı için avantajlı olabilir. (HÜRRİYET)