A
Admin
Yönetici
Yönetici
Apple, çip teknolojilerinde öncülüğünü sürdürüyor. Teknoloji devi, 2025 yılında Tayvan merkezli yarı iletken üreticisi TSMC’ye 2 nanometre (nm) üretim sürecine dayalı çipler için rekor düzeyde bir sipariş vermeye hazırlanıyor. Shift Delete’in haberine göre; Şirketin, bu yeni nesil çipler için TSMC’ye yaklaşık 60 milyar dolarlık ödeme yapabileceği konuşuluyor. Bu iddialar, sektörde büyük yankı uyandırdı. Apple, 2nm Teknolojisinin İlk Kullanıcısı Olacak Apple, uzun süredir TSMC ile yakın bir işbirliği içinde çalışıyor ve her yeni üretim teknolojisinin ilk kullanıcılarından biri olmayı sürdürüyor. 2nm üretim süreci, mevcut FinFET mimarisini geride bırakarak nanosheet transistörlere geçişi temsil ediyor. Bu geçiş, cihazlarda hem daha yüksek performans hem de daha düşük enerji tüketimi anlamına geliyor. Apple’ın, bu ileri üretim teknolojisini iPhone ve Mac serilerinde kullanmayı planladığı belirtiliyor. Arizona’daki Tesisin Apple İçin Özel Bir Yeri Var TSMC’nin ABD’nin Arizona eyaletinde inşa ettiği yeni üretim tesisi, Apple’ın stratejik planlarında önemli bir yer tutuyor. Şirket CEO’su Tim Cook, daha önce yaptığı açıklamalarda bu tesisin en büyük müşterilerinin Apple olduğunu açıkça dile getirmişti. Bu durum, Apple’ın ABD merkezli tedarik zincirini güçlendirme hedefinin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Teknolojik gelişmelere yatırım yaparken, üretimi yerelleştirme çabası da Apple için ayrı bir öncelik taşıyor. Analistlere Göre İlk Aşamada 30 Milyar Doları Bulacak Sektör analistlerinin paylaştığı verilere göre, Apple’ın yalnızca 2025 yılı içinde 2nm çipler için TSMC’ye 26 ila 33 milyar dolar arasında sipariş vermesi bekleniyor. Ancak toplam sipariş hacminin zamanla 60 milyar dolara ulaşabileceği öngörülüyor. Bu durum, hem TSMC’nin üretim kapasitesi hem de Apple’ın yeni nesil cihazları için ne kadar büyük bir yatırım planladığını gözler önüne seriyor. Rekabet Kızışıyor: TSMC Tek Başına Değil TSMC’nin 2nm sürecindeki yatırımları sadece Apple ile sınırlı değil. Firma, Intel ve Samsung gibi diğer büyük oyuncularla da rekabet içerisinde. Bu da çip üretim sektöründe kıyasıya bir teknolojik yarışın sürdüğünü gösteriyor. Ancak Apple’ın yüksek hacimli siparişleri, TSMC’nin bu yarışta önemli bir avantaj elde etmesini sağlıyor. Apple’ın bu dev yatırımı, hem şirketin ürün performansına verdiği önemi hem de tedarik zincirinde güvenilir ve yüksek teknolojiye sahip ortaklarla çalışma stratejisini ortaya koyuyor. 2nm çiplerin piyasaya sunulmasıyla birlikte, önümüzdeki yıl Apple ürünlerinde ciddi bir performans artışı yaşanması bekleniyor.