Alerjisi olanlar dikkat: Arı sokmasına karşı yanınızda ne taşımalısınız?

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulkadir Gündüz, yaz aylarında artan arı temaslarına karşı uyarılarda bulundu. Arı sokmalarının bazı bireylerde hayati tehlike oluşturabilecek şiddetli alerjik reaksiyonlara yol açabileceğini belirten Gündüz, şu belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi: "Nefes darlığı, hırıltı, tansiyon düşüklüğü, bayılma, göz kararması, vücutta yaygın kızarıklık, ciltte solukluk ve ishal gibi belirtiler, şiddetli alerjik reaksiyonlara işaret edebilir. Bu bulgular ortaya çıktığında hiç vakit kaybetmeden tıbbi yardım alınmalıdır." HAYAT KURTARAN İLK YARDIM VE MÜDAHALE Arı zehrine karşı alerjisi olan bireylerin yanlarında mutlaka adrenalin oto-enjektörü (adrenalin pompası) bulundurması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Gündüz, "Bu tür acil durumlarda ilaç, doğrudan kıyafet üzerinden kas içine uygulanabilir. Aynı zamanda 112 Acil Çağrı Merkezi'ne derhal ulaşmak, hayat kurtarıcıdır" dedi. Hafif seyreden vakalarda ise yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: Arının iğnesi, cımbız benzeri bir aletle dikkatlice çıkarılmalı. Sokulan bölge sabunlu suyla yıkanmalı ve soğuk kompres uygulanmalı. Kaşıntı için antihistaminik kremler, enfeksiyon riskine karşı ise antibiyotikli pomatlar kullanılmalı. Isırılan bölge biraz yüksekte tutulmalı. HAFİF REAKSİYONLAR VE KORUNMA Prof. Dr. Gündüz, hafif alerjik reaksiyon gösteren vakalardaki şişlik, kızarıklık ve ısı artışı gibi belirtilerin genellikle 2-3 gün içinde kendiliğinden kaybolduğunu belirtti. Ancak açık alanda çalışan veya doğada vakit geçiren kişilerin, arı sokması riskine karşı bilinçli ve hazırlıklı olmalarının hayati önem taşıdığını vurguladı.

Geri