Ağustos sebze meyveleriyle yenilenin

  • Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Bedenin ve ruhun hafifliğe ihtiyaç duyduğu bugünlerde, sebze ve meyvelere yönelmek, sağlık ve lezzet bakımından harika bir tercih. Sizler için, ağustosun taze ve şifalı ürünleriyle bağışıklığınızı destekleyecek ve ödem atmanızı sağlayacak tarifler paylaşıyorum.

688d1b4aa24008c540a89fe7.jpg


Ağustos, güneşin, bereketin ve canlı renklerin mevsimi. Tezgâhlar incirden üzüme, patlıcandan taze fasulyeye kadar rengârenk sebze meyvelerle dolup taşıyor. Tam da bedenin ve ruhun hafifliğe ihtiyaç duyduğu bu dönemde, mevsim sebze ve meyvelerine yönelmek hem sağlık hem de lezzet açısından harika bir tercih. Ben de köşemde ağustos ayının en taze ve en şifalı ürünlerinden faydalanarak hem bağışıklığınızı destekleyecek hem de ödem atmanıza yardımcı olacak tarifler paylaşmak istedim. Ancak meyve ve sebzelere geçmeden önce sıcak yaz günleri için küçük ama hayati bir hatırlatma: Lütfen artan sıcak havalara karşı günlük sıvı tüketiminizi artırmayı unutmayın!

Ağustosun en tatlı yanı incir

Bir beslenme uzmanı olarak itiraf ediyorum ki, incir favori meyvelerimden biri. Yaz aylarının en sevilen meyvelerinden olan incir, belki de ödem atma denildiğinde akla ilk gelenlerden olmasa da sağlık açısından çok kıymetli. Özellikle koyu mor renkli taze incir, beta karoten, lutein gibi antioksidan bileşenler ve A, E, K vitamini içeriğiyle öne çıkıyor. Ayrıca içerdiği yüksek lif sayesinde sindirim sistemini destekliyor, tokluk hissi sağlarken kilo kontrolüne yardımcı oluyor. Potasyum içeriği ile de kan basıncını dengelemeye de katkıda bulunduğunu ekleyeyim. Ancak ne yazık ki glisemik indeksi nedeniyle tüketiminde kontrollü olmak şart. Orta boy bir incir yaklaşık 40-50 kalori içerir, 2 küçük taze inciri bir porsiyon olarak düşünebilirsiniz.

Kabak hafifliği

Yüzde 90’ı sudan oluşan kabak, yaz sofralarının vazgeçilmezi. Düşük kalorili olması sayesinde kilo kontrolü sağlarken, lif içeriğiyle de bağırsak sağlığına da katkıda bulunuyor. A ve C vitaminleri ile potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi mineralleri de içeriyor İçeriğindeki lutein ve zeaksantin bileşenleri ise özellikle göz sağlığı için faydalı. Kabak ve ödem atma denilince aklınıza “Vicdan Çorbası” tarifim gelmiş olabilir ama yazın sıcak günlerinde çorba içmek istemeyenler için hafif ve pratik bir alternatif kabak spagettiyi de denemenizi öneririm.

Kavun ferahlığı

C vitamini denilince akla genellikle portakal, mandalina gibi kış meyveleri gelebilir, oysa yazın yıldızlarından kavun da bu konuda iddialı. 150-200 gram kavun, günlük C vitamini ihtiyacınızın yaklaşık yüzde 50-60’ını karşılayabiliyor. Tıpkı karpuz veya kabak gibi, yüzde 90’a yakın su içeriğiyle sıcak günlerde sıvı dengenizi destekliyor. Ancak dikkat! Serinletici etkisine kapılıp kavun ve karpuzu aşırı soğuk ve hızlı tüketmek, sindirim sisteminizde rahatsızlıklara yol açabilir. Özellikle mide hassasiyeti ve bağırsak sorunları yaşamamak için bu meyveleri ılığa yakın ve iyice çiğneyerek tüketmenizde fayda var.

Yeşil antioksidan

Malzemesi:

* 1 su bardağı kefir

* 1-2 yemek kaşığı yulaf ezmesi

* 1 avuç taze ıspanak (veya kuzukulağı)

* 1 küçük yeşil elma

* 1 çay kaşığı rendelenmiş taze zencefil

* Buz (isteğe bağlı)

Yapılışı: Tüm malzemeyi blenderdan geçirerek hazırlayacağınız bu smoothie, sabah kahvaltılarınız veya öğün aralarınız için güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Aynı zamanda probiyotik ve prebiyotik ile bağırsaklarınıza destek olur.

Ödem atıcı kavunlu içecek

Malzemesi:

* 1 limonun suyu

* 1 elma

* 1 demet maydanoz

* Fındık büyüklüğünde taze zencefil

* 2-3 çubuk tarçın

* 2 dilim kavun

Yapılışı: Tüm malzemeyi 1 buçuk litre suda kaynatın ve süzün. Ardından kavun dilimleri ile birlikte blenderdan geçirin. Ferahlatıcı ve arındırıcı etkisiyle sıcak günler için bire bir.

688d1b8fa24008c540a89fed.jpg


Kabak spagetti

Malzemesi:

* 2 orta boy kabak (spagetti rende ile doğranmış)

* 1 yemek kaşığı hardal

* 1 kâse yoğurt (4 yemek kaşığı)

* Karabiber

* 3 tam ceviz

Yapılışı: Kabakları çiğ olarak rendeleyin. Yoğurt, hardal ve karabiberle karıştırıp üzerini cevizle süsleyin. Hafif ve doyurucu bir yaz salatası hazır.

688d1b71a24008c540a89fea.jpg


Bitkisel proteinli salata

Malzemesi:

* 4-6 yemek kaşığı filizlendirilmiş mercimek/ maş fasulyesi

* 1-2 adet kırmızıbiber

* İnce kıyılmış dilediğiniz yeşillikler (roka, nane)

* 1 taze domates

* 1 küçük soğan

* 2 tam ceviz

Sosu için:

* 1 tatlı kaşığı hardal

* 1 yemek kaşığı zeytinyağı

* 1 tatlı kaşığı sirke, yarım limon suyu

* Tuz, karabiber, pul biber, zerdeçal, çok az kimyon

Yaz aylarının en ferahlatıcı alternatifle-rinden biri rengârenk salatalar. Libyan Journal of Medicine dergisinde yayımlanan bir çalışmada, likopen ve quercetinin bir araya gelmesinin kalp sağlığına olan etkisi araştırılmış. Araştırmacılar bu ikilinin kalp hasarına karşı olumlu etkisini belirtiyor. Yaz aylarının en taze lezzetlerinden olan likopen kaynağı domatesin yanına quercetin mor soğanı eklemeye özen gösterin. Bu iki bileşik de yağda çözünen yapıya sahip olduğu için, zeytinyağı ile birlikte tüketildiğinde vücut tarafından daha iyi emildiğini hatırlayın. Salatanıza bitkisel protein kaynağı baklagilleri de mutlaka ekleyin, şişkinlik ve gaz problemi yaşıyorsanız daha yüksek emilim için filizlendirilmiş baklagil tüketin.

Ağustos meyveleri: İncir, mürdüm eriği, üzüm, kırmızı erik, vişne, kayısı, şeftali, kavun, karpuz, dut, böğürtlen.

Ağustos sebzeleri: Kabak, domates, patlıcan, bamya, mısır, taze fasulye, barbunya, börülce, dolmalık biber, yeşil biber, kırmız biber, fesleğen, nane, biberiye, tere, maydanoz, dereotu, reyhan.
 
Geri
Üst