A
Admin
Yönetici
Yönetici
Dünya kamuoyunun gözü, Rusya ile Ukrayna arasında yapılacak yeni barış görüşmelerine çevrildi. 15 Mayıs Perşembe günü İstanbul’da gerçekleştirilmesi planlanan kritik toplantı öncesinde, ABD Başkanı Donald Trump’tan diplomasi trafiğini hareketlendiren bir açıklama geldi. “GÖRÜŞMEDEN UMUTLUYUM” Trump, görüşmelere ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Perşembe günü İstanbul’da yapılacak Rusya-Ukrayna toplantısı çok önemli. Bu görüşmeden iyi sonuçlar çıkabileceğine inanıyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu süreçte iyi bir ev sahibi olacaktır. Gerek mekânsal gerekse diplomatik hazırlıklar açısından Türkiye önemli bir rol üstleniyor.” ABD Başkanı, kendisinin de görüşmeleri yerinde takip edebileceğini ifade ederek, “Perşembe günü İstanbul’a gidebilirim” dedi. PUTİN’DEN İSTANBUL ÇAĞRISI Görüşme önerisinin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den geldiği bildirildi. Putin, Ukrayna tarafına yaptığı çağrıda, “Daha önce görüşmelere ev sahipliği yapan İstanbul’da, 15 Mayıs’ta tekrar bir araya gelmeye hazırız. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu sürecin ilerlemesi için büyük çaba sarf etti” dedi. ZELENSKİ: “TÜRKİYE’DE BEKLİYORUM” Putin’in çağrısına yanıt veren Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de, barış masasına olumlu yaklaştıklarını belirtti. Zelenski, “Ben Perşembe günü Türkiye’de Putin’i bekliyor olacağım. Umarım bu sefer Rus tarafı görüşmeleri ertelemek için bir bahane üretmez” ifadelerini kullandı. İSTANBUL, DİPLOMATİK MERKEZİ OLMAYA DEVAM EDİYOR 2022 yılında ilk kez İstanbul’da yüz yüze yapılan barış görüşmelerinin ardından iki ülke arasında diplomatik temaslar zaman zaman devam etmişti. Şimdi gözler yeniden İstanbul’da kurulacak barış masasına çevrilmiş durumda. Perşembe günü gerçekleşecek zirvede tarafların ateşkes ve insani koridorlar başta olmak üzere birçok kritik konuda görüşmesi bekleniyor.