750 ton tarhana üreten Gediz, lezzetini festivalle taçlandırdı

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Kütahya’nın Gediz ilçesinde, her yıl büyük bir ilgiyle beklenen Geleneksel Tarhana Festivali bu yıl 21. kez kapılarını açtı. Adnan Menderes Yaşam Parkı’nda düzenlenen görkemli törenle başlayan festival, hem yöresel lezzetlerin tanıtımına hem de kültürel birlikteliğin pekiştirilmesine sahne oldu. Protokol Tarhanayla Buluştu Festivalin açılışında Kütahya Valisi Musa Işın, MHP Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş, Gediz Kaymakamı Emrah Uzun ve Belediye Başkanı Necdet Akel’in yanı sıra çevre ilçelerden gelen çok sayıda protokol üyesi ve vatandaş yer aldı. Törene gelenler davul zurna eşliğinde karşılandı, festivalin kazasız geçmesi için geleneksel kurban kesimi yapıldı. Tarhana, Gediz’in Kültürel Kimliği Açılış konuşmasında Gediz Belediye Başkanı Necdet Akel, tarhananın ilçedeki yeri ve anlamına dikkat çekti. Tarhananın sadece bir yiyecek değil, Gediz halkı için bir yaşam biçimi olduğunu ifade eden Akel, "Her yıl ilçemizde 750 ton tarhana işletmelerde, 50 ton ise evlerde üretiliyor. Bu rakamlar Gediz’in bu kültüre nasıl sahip çıktığının bir göstergesi" dedi. Etkinlikler Gün Boyu Sürecek Festival kapsamında gün boyunca çeşitli yarışmalar, toplu sünnet töreni ve akşam konserleriyle katılımcılara keyifli anlar yaşatılacak. Akel, stant açan esnafa, üreticilere ve özellikle kadın girişimcilere teşekkür ederek, festivalin sadece tanıtım değil aynı zamanda ekonomik katkı amacı taşıdığını da belirtti. "Gediz Tarhanası Türkiye’ye Mal Oldu" Milletvekili Ahmet Erbaş da konuşmasında festivalin artık bir kültür abidesine dönüştüğünü söyledi. Erbaş, “Annelere, ablalarımıza ve kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Bu tarhanayı Türkiye’ye siz tanıttınız. Bugün burada 600 esnaf var. Her birine bol kazanç diliyorum” ifadelerini kullandı. Vali Işın: "Kültürümüzü Korumalıyız" Kütahya Valisi Musa Işın ise yaptığı konuşmada, festivallerin kültürel bağların güçlenmesindeki rolüne değindi. Gediz tarhanasının tescilli bir ürün olduğunu vurgulayan Vali Işın, “Bu tür etkinlikler sadece ürün tanıtımı değil, aynı zamanda bir kaynaşma ve paylaşım ortamıdır. Kütahya’mız her yönüyle değerli bir şehir. Bu değerleri koruyarak gelecek nesillere aktarmalıyız” dedi. Tarhana Çorbası İkramıyla Festival Renklendi Festivalin açılış duasını Müftü Sebahattin Turan yaptı. Ardından protokol üyeleri stantları gezerek üreticilerle ve vatandaşlarla sohbet etti. Tanıtım alanında yöre kadınlarının el emeğiyle hazırladığı çeşitli tarhana türleri ziyaretçilere ikram edildi. Vali Işın, Milletvekili Erbaş, Kaymakam Uzun ve Başkan Akel, tarhana çorbası dağıtarak vatandaşlarla bir araya geldi.

Geri