60 yıllık berberlik geleneği kerpiç dükkanda zamana direniyor

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Sivas'ın tarihi Yüceyurt Mahallesi’nde 73 yaşındaki Salih Uçar, yarım asrı aşkın süredir berberlik yaparak adeta zamanın tanığı oldu. Mesleğe henüz çocuk yaşta adım atan Uçar, son 35 yıldır 7 metrekarelik kerpiçten yapılmış nostaljik dükkânında müşterilerine hizmet veriyor. Uçar, 1990 yılında taşındığı dükkânda her sabah kapısını açarak, geleneksel tıraş kültürünü yaşatmaya devam ediyor. Sade ortamı, eski usul tıraş yöntemleri ve samimi sohbetleriyle mahallenin vazgeçilmez figürlerinden biri haline gelen berber, teknolojiye ve değişen alışkanlıklara rağmen işine duyduğu sevgiyle örnek oluyor. "HER GÜN DÜKKÂNIMI AÇAR, İŞİME BAKARIM" Mesleğini ilk günkü heyecanla sürdüren Salih Uçar, mahallesiyle kurduğu bağı şu sözlerle anlattı: “35 yıldır bu dükkanda çalışıyorum. Sivas'ın en eski mahallesi olan Yüceyurt Mahallesi'nde berberim ve buranın en eski berberiyim. Ben müşterimden memnunum, müşterim de benden memnun. Mahallemle özdeşleştim ve başka bir yere gitmedim. Mahalleme güveniyorum, onlar da bana güveniyor. Her sabah dükkanımı açıyorum, işime bakıyorum. İşimde de çok iyiyim.” Mahalle sakinlerinden Mehmet Seyrantepe ise berber Uçar’ın vazgeçilmez olduğunu belirterek, “Salih Uçar bu mahallenin en eski berberidir. Devamlı buraya geliriz ve burada tıraşımızı oluruz. Güleriz, sohbet ederiz ve şakalaşırız” dedi. MAHALLENİN YAŞAYAN HAFIZASI Yüceyurt Mahallesi’nde yıllardır değişmeyen bir geleneğin temsilcisi olan Salih Uçar, sadece tıraş yapmıyor; aynı zamanda yılların biriktirdiği dostluğu, güveni ve mahalle kültürünü de yaşatıyor. Küçük kerpiç dükkânı ise geçmiş ile bugünü birbirine bağlayan bir zaman köprüsüne dönüşmüş durumda.

Geri