41 yıllık terzi: “Zanaat meslekleri yok olma noktasında”

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Kilis’te 41 yıldır terzilik yapan Hasan Hüseyin Yıldırım, teknolojinin gelişimi ve eğitim sistemindeki değişiklikler nedeniyle zanaat mesleklerine olan ilginin azaldığını söyledi. Baba tavsiyesiyle adım attığı mesleği yıllardır severek sürdüren Yıldırım, sektördeki değişimleri ve çırak bulma sorununu değerlendirdi. "Eskiden Kalfa Vardı, Şimdi Çırak Bile Yok" 1984 yılında terziliğe çırak olarak başlayan Hasan Hüseyin Yıldırım, meslek hayatı boyunca pek çok değişime tanıklık ettiğini dile getirdi. Geçmişte iş yerinde 4-5 kalfa çalıştırdığını belirten Yıldırım, bugün ise yalnızca bir Suriyeli çırağı olduğunu söyledi. Eğitim sistemindeki değişimlerin gençleri zanaat mesleklerinden uzaklaştırdığını vurgulayan Yıldırım, “8 yıllık kesintisiz eğitimden sonra 12 yıla çıkan sistemle birlikte gençler artık esnafa yönelmiyor. Bir dönem Suriyeli gençler çıraklık yaptı, ama şimdi onlar da ülkelerine dönüyor” dedi. Hazır Giyim Terziliği Geri Plana İtiyor Terziliğe olan ilginin azalmasında değişen giyim alışkanlıklarının da etkili olduğunu belirten Yıldırım, genç neslin hazır giyimi tercih ettiğine dikkat çekti. “Artık gençler spor ve modern kesim kıyafetlere yöneliyor. Hazır giyim mağazaları bu ihtiyaca hızla cevap veriyor. Bizim diktiğimiz elbiseler daha çok orta yaş ve üzeri kişilere hitap ediyor. Ancak yaşlılar da artık takım elbise giymiyor. Bu da doğrudan işlerimize yansıyor” ifadelerini kullandı. Evren’in Elbiselerini Ütüledi Yıldırım, askerlik döneminden ilginç bir anısını da paylaştı. Bingöl’de askerlik görevini yaparken dönemin Konsey Başkanı Kenan Evren’in elbiselerini ütüleyip temizlediğini anlatan Yıldırım, “Gri, lacivert ve siyah kıyafetlerini bir hafta boyunca ben hazırladım. O günleri hiç unutmam” dedi. "Okuyamıyorsan da Meslek Öğrenebilirsin" Mesleki eğitimin önemine dikkat çeken Hasan Hüseyin Yıldırım, gençlere çıraklık sistemi ve meslek liselerinin sunduğu olanakları değerlendirme çağrısı yaptı. “Okuyamıyorsan da bir meslek öğrenebilirsin. Çıraklık eğitim merkezleri sayesinde hem lise diploması alabilir hem de ustalık belgesiyle kendi iş yerini açabilirsin. Gençlerin bu fırsatları kaçırmaması gerekir” şeklinde konuştu.

Geri