A
Admin
Yönetici
Yönetici
Kayseri’nin Sarıoğlan ilçesine bağlı Tuzla Gölü’nde, bölge halkının “beyaz ekmek” olarak adlandırdığı doğal tuzun hasadı başladı. Sıcak yaz günlerinde sabahın erken saatlerinde göle inen üreticiler, geleneksel yöntemlerle tuz topluyor. Hasat, geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle yapılamamıştı ve bu nedenle bu yılın önemi arttı. SABAHIN İLK IŞIKLARINDA BAŞLAYAN ÇALIŞMA Sarıoğlan Palas Mahallesi sakinleri, hava sıcaklığının 40 dereceyi bulmasına rağmen saat 04.30’da göle iniyor. Bataklık alanda yürüyebilmek için tahta ayakkabılar (“helik”) kullanan vatandaşlar, tuzu kızaklarla göl kenarına taşıyor. TECRÜBELİ ÜRETİCİLERDEN GÜNLÜK BİN KİLOYA YAKIN TUZ Yaklaşık 30 yıldır tuz hasadı yapan Ferdi Varol, 12 yaşından beri bu işle uğraştığını söyledi. Varol, “Geçen sene tuz çıkmadı, bu yıl başladık. Hasadı çok özlemiştik. Sabah erken gelip öğlene kadar çalışıyoruz. Günlük 10 torba, yaklaşık 500 kilogram tuz çıkarıyorum” dedi. BÖLGESEL MUTFAĞIN ÖNEMLİ PARÇASI Bölge halkının tuzu, peynir yapımı, hamur işleri ve turşu gibi birçok yöresel üründe kullanılıyor. Yüksek saflık oranı ve ürünleri cıvıtmama özelliği nedeniyle “beyaz ekmek” diye anılan tuz, köy pazarlarında yoğun ilgi görüyor. Ferdi Varol, “Bu tuz, peynir yapımında çok tercih ediliyor. Şu anda peynir sezonu, köylerde müşterilerimiz bizi bekliyor” ifadelerini kullandı. AİLECE KATILINAN HASAT Tuz hasadına aile fertleri de destek veriyor. Ferdi Varol’un kızı Rana Betül Varol, babasına yardımcı olduğunu belirterek, “Babam tuzu kızakla getiriyor, biz de kıyıya taşıyıp torbalara dolduruyoruz. Yorucu ama birlikte çalışmak keyifli” dedi. Kardeşi Beyza Varol ise sabah erken saatlerde çalışmaya alışmanın zor olduğunu ancak babasına destek olmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi. DOĞAL VE KORUNAN BİR ÜRETİM ALANI 1993 yılında 1. derece doğal sit alanı ilan edilen Tuzla Gölü, Türkiye’nin Ramsar alanlarından biri olarak biyolojik çeşitliliğiyle ön plana çıkıyor. Yaklaşık 200 kuş türüne ev sahipliği yapan gölde, hem doğayla iç içe üretim hem de geleneksel kültür yaşatılıyor. (SÖZCÜ)